Till innehåll på sidan

Öppenhet vid prissättning av särläkemedel

Skriftlig fråga 2014/15:753 av Barbro Westerholm (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-08-04
Överlämnad
2015-08-04
Besvarad
2015-08-18
Sista svarsdatum
2015-08-18
Svarsdatum
2015-08-18
Anmäld
2015-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Läkemedels- och apoteksutredningen har gjort en översyn bl.a. om prissättning av särläkemedel. Dessa läkemedel är oftast dyra och i några fall har Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) ansett medlen vara för dyra för att kunna subventioneras. Landstingens expertgrupp NT-rådet har nyligen stoppat ett läkemedel för användning på grund av de höga kostnaderna. För berörda patienter men också för behandlande läkare är det här en svår situation, att inte kunna använda läkemedel som av europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) eller Läkemedelsverket bedömts effektiva vid aktuell sjukdom.

Utredningen, som remissbehandlats, har föreslagit tre lösningar för att komma tillrätta med de höga kostnaderna för särläkemedel:

  • Behålla nuvarande prissättningsmodell men med högre tak än idag
  • Utforma en särskild modell för noga definierade läkemedelskategorier eller patientgrupper
  • Skapa en alternativ möjlighet att värdera och finansiera läkemedel som annars inte skulle komma till användning för patienterna.

Det som inte finns med bland förslagen är ett krav på att godkännande av läkemedel, vare sig det gäller EMAs godkännande eller Läkemedelsverkets, ska inbegripa en öppen redovisning av de utvecklingskostnader och marknadsanalyser läkemedelsföretagen haft som underlag för prissättningen. Det är viktigt för trovärdigheten i prissättningsförfarandet.

Med tanke på dagens ohållbara situation vill jag fråga om statsrådet och regeringen avser att gå vidare med frågan om öppen prissättning av särläkemedel? Dagens situation där patienter nekas effektiva läkemedel av kostnadsskäl är ohållbar.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:753 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2015/05150/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:753 av Barbro Westerholm (FP) Öppenhet vid prissättning av särläkemedel

Barbro Westerholm har frågat mig om jag avser att gå vidare med frågan om öppen prissättning av särläkemedel.

Inledningsvis vill jag säga att det givetvis är ett samhällsansvar att patienterna får tillgång till nya och effektiva läkemedel i enlighet med gällande regelverk och lagstiftning.

Särläkemedel är läkemedel avsedda för patienter med sällsynta och svåra sjukdomstillstånd. När det gäller läkemedel för små patientgrupper kan de sällan uppvisa kostnadseffektivitet. Det betyder inte att dessa läkemedel inte är viktiga och angelägna för patienterna. Däremot kan det eventuellt krävas särskilda prissättningslösningar för att säkerställa en effektiv och ändamålsenlig tillgång.

Som Barbro Westerholm tar upp, så innehåller betänkandet SOU 2014:87 Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd förslag rörande prissättningen för särläkemedel. Remissbehandlingen av betänkandet avslutades i början av sommaren. Flera remissinstanser efterlyser ytterligare analyser och förslag. Inom Regeringskansliet analyseras nu remissvaren och regeringen kommer därefter att ta ställning till om och hur förslagen ska tas vidare och om ytterligare åtgärder är nödvändiga.

Stockholm den 18 augusti 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.