Opolitiska högskolor

Skriftlig fråga 2023/24:217 av Robert Stenkvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-06
Överlämnad
2023-11-07
Anmäld
2023-11-08
Svarsdatum
2023-11-15
Sista svarsdatum
2023-11-15
Besvarad
2023-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Det pågår en konflikt i Mellanöstern mellan Palestina och Israel, en konflikt som väcker oerhört starka känslor på båda sidor. Vi har yttrande- och tankefrihet i vårt land. Den ska värnas, oavsett åsikter. Detta gäller dock inte statliga myndigheter i form av högskolor. Dessa ska vara opolitiska och inte ta ställning i någon konflikt där Sverige inte är involverad. Undantag är Ukrainakonflikten där en enig riksdag stod bakom Ukraina och där högskolorna blev direkt involverade genom avbrutet samarbete på många plan med Ryssland.

Självfallet kan denna och andra konflikter med fördel allsidigt diskuteras i undervisningen som ett led i utbildning och studenternas personliga utveckling. Tyvärr har både studenter och lärare på några högskolor, med Konstfack i spetsen, krävt att högskolorna ska ta ställning, mer eller mindre explicit, för Palestinasidan. Enligt medierna innehöll det upprop som skedde på Konstfack ingen som helst kritik av den palestinska sidan eller ens Hamas.

Vissa av uttalandena från studenter på Konstfack vittnar om djup okunskap om vilken plats i livet och vilken geografisk plats de befinner sig på. Exempel på det är följande citat.

Vår konstnärliga arbetsmiljö kan inte, och kommer inte att vara opolitisk. Och en student skrev att rektorn skickat ett tondövt mejl som klingar ”väldigt fel med Konstfacks långa och historiskt politiska anda”.

Det är inte högskolornas sak att ta ställning i utomeuropeiska konflikter, eller några konflikter alls. Att studenter kräver att rektorer och högskolor tar ensidig ställning är alarmerande i sig, men att dessutom lärare på vissa högskolor, som verkligen borde veta bättre, också kräver samma sak är fullständigt absurt och oacceptabelt.

Det står varje student och lärare fritt att uttrycka sina åsikter som enskilda personer, detta utan att statliga institutioner tar ställning utan förhåller sig som de utbildningsplatser som de är och ska vara.

Min fråga till utbildningsminister Mats Person är följande:

 

Kommer ministern att med full kraft stå bakom våra högskolors opartiskhet och neutralitet, och tänker ministern i så fall ta några generella initiativ med anledning av detta?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:217 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)

U2023/03153 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:217 av Robert Stenkvist (SD)
Opolitiska högskolor

Robert Stenkvist har frågat mig om jag med full kraft kommer att stå bakom våra högskolors opartiskhet och neutralitet, och om jag i så fall tänker ta några generella initiativ med anledning av detta.

Yttrandefriheten är ett fundament för vårt samhälle. Det är genom det fria meningsutbytet som ett kritiskt tänkande främjas och ett demokratiskt samhälle byggs. Våra universitet och högskolor har en viktig roll i denna process genom sin funktion som arenor för kunskap och dialog. Och genom att vara en självständig och kritiskt reflekterande kraft i samhället. Inte minst vill jag här lyfta flera lärosätens initiativ att samla information om vilka forskare vid lärosätet som har forskat om konflikten mellan Israel och Hamas, för att media ska kunna vända sig till dessa för deras expertkunskaper.

Till den akademiska friheten hör ett öppet samtalsklimat där olika idéer kan brytas mot varandra. Men det ställer samtidigt krav på det akademiska samtalet. Både lärare och studenter, i ömsesidig respekt, har tillsammans med lärosätesledningarna ett ansvar för att främja och värna det samtalet.

Ministrar kan inte uttala sig om hur en myndighet ska besluta i enskilda ärenden eller hur lagar ska tillämpas i enskilda fall. De statliga universiteten och högskolorna har en hög grad av självbestämmande över sin verksamhet. De måste också, precis som alla förvaltningsmyndigheter, följa regeringsformens krav om att beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.

Stockholm den 15 november 2023

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.