onödiga domstolsprocesser

Skriftlig fråga 2004/05:499 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-03
Anmäld
2004-12-03
Besvarad
2004-12-08
Svar anmält
2004-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 december

Fråga 2004/05:499

av Bertil Kjellberg (m) till justitieminister Thomas Bodström om onödiga domstolsprocesser

Den 24 november 2004 debatterade och beslutade riksdagen om vissa frågor rörande förmånsrätten i konkurs. Vid omröstningen fick utskottsbetänkandet majoritet efter visst röstsjabbel från Miljöpartiets sida, som i debatten stött oppositionens förslag om ändringar i övergångsreglerna till 2003 års lagstiftning på området.

Oppositionens förslag innebar ett klarläggande av övergångsreglerna, som innebär att för konkurser som är beslutade under 2004 och som kommer att avslutas efter den 31 december 2004, så ska de äldre bestämmelserna gälla. Den så kallade frysningsprincipen som tillämpas inom konkursrätten skulle därmed även gälla på detta område.

De nu gällande övergångsreglerna innebär enligt vad som sades i kammaren att frysningsprincipen inte ska gälla och att borgenärens förmånsrätt ska förändras under konkursens handläggningstid. Från borgenärs håll uppfattas detta som stötande. För att bota denna risk till förlust vid en framtida utdelningen kan borgenären väcka talan vid domstol för att behålla sin förmånsrätt. Ett sådant förfarande medför risk att vårt hårt ansträngda domstolsväsende belastas med kanske upp till 1 000 onödiga processer.

Min fråga till justitieminister är följande:

Är justitieministern beredd att vidta åtgärder för att onödiga domstolsprocesser ska undvikas?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:499 besvarad av

den 8 december

Svar på fråga 2004/05:499 om onödiga domstolsprocesser

Justitieminister Thomas Bodström

Bertil Kjellberg har ställt en fråga om övergångsbestämmelserna till de ändringar i förmånsrättslagen som riksdagen beslutade om i juni 2003 och som träder i kraft fullt ut den 1 januari 2005. Han har frågat om jag avser att vidta några åtgärder för att undvika, som han befarar, onödiga domstolsprocesser.

I en motion till riksdagen föreslogs den ändring av övergångsbestämmelserna till förmånsrättslagen som Bertil Kjellberg tar upp. Lagutskottet föreslog att riksdagen skulle avslå motionsyrkandet (bet. 2004/05:LU11). Utskottet, som inte ansåg bestämmelsen oklar, uttalade att den av motionärerna @ och nu av Bertil Kjellberg @ kritiserade ordningen hade valts mot bakgrund av önskemålet om att de nya bestämmelserna snabbt skulle få genomslag samtidigt som innehavarna av företagshypoteket givits tid fram till den 1 januari 2005 att hantera det nya regelverket. Utskottet konstaterade att det inte motionsledes hade framförts några invändningar mot övergångsbestämmelsen i 2003 års lagstiftningsärende och att inte heller lagrådet haft någonting mot bestämmelsen. Bertil Kjellberg var en av dem som reserverade sig mot utskottets ställningstagande i denna del. Riksdagen biföll lagutskottets förslag.

Med det anförda får Bertil Kjellbergs fråga anses besvarad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.