Omställningsarbetet i Jämtland

Skriftlig fråga 2007/08:937 av Andnor, Berit (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-12
Anmäld
2008-03-12
Besvarad
2008-03-19
Svar anmält
2008-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 mars

Fråga

2007/08:937 Omställningsarbetet i Jämtland

av Berit Andnor (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I samband med riksdagens beslut om ändrad inriktning för Försvarsmakten försvann 1 440 arbetstillfällen från Östersund och Jämtlands län. Den dåvarande riksdagen beslutade 2005 om omställningsåtgärder. Särskilt avsatta resurser tillfördes länet och arbetstillfällen omlokaliserades för att kompensera bortfallet av statliga arbetstillfällen. Arbetet med att verkställa detta har lagt en viktig grund för en fortsatt positiv utveckling i Jämtlands län.

Den borgerliga regeringens agerande har sedan den tillträdde gett anledning till stor oro när det gäller att fullfölja riksdagens fattade beslut om omställningsåtgärder. Arbetslivsinstitutet lades ned och 30 arbetstillfällen försvann från Östersunds kommun.

I ett internt projekt har Näringsdepartementet sett över verksamheterna och organisationen av Glesbygdsverket, Nutek och ITPS. Resultatet av översynen är enligt tidningsuppgifter att tre myndigheter omvandlas till två. Uppgifterna för myndigheterna ska renodlas och delas upp i en ”analysmyndighet” och en ”genomförandemyndighet”.

Personalen på berörda myndigheter har enligt uppgift fått kortfattad information om förändringarna. Oklarheterna om myndigheternas uppgifter och lokalisering är betydande och det gäller framför allt vad slutresultatet blir när det gäller de omlokaliserade arbetstillfällena till Östersund.

Min fråga till Maud Olofsson är om hon kan ge garantier för att dåvarande riksdagens beslut om omställningsarbetet i Östersund och Jämtlands län kommer att fullföljas.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:937 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 19 mars

Svar på fråga

2007/08:937 Omställningsarbetet i Jämtland

Näringsminister Maud Olofsson

Berit Andnor har frågat mig om jag kan ge garantier för att dåvarande riksdagens beslut om omställningsarbetet i Östersund och Jämtlands län kommer att fullföljas.

Jag har vid ett flertal tillfällen besvarat likartade frågor och min inställning har inte förändrats.

Jag har inte någon annan avsikt än att i huvudsak fullfölja det försvarspolitiska beslutet och den tidigare regeringens lokaliseringsbeslut. Samtidigt är det viktigt att statliga verksamheter omprövas med jämna mellanrum för att bedrivas rationellt och effektivt. En specifik lokalisering får inte hindra eller hämma en utveckling av den statliga sektorn.

Regeringen har i en nyligen beslutad proposition En effektivare förvaltningsstruktur inom politikområden med strategisk betydelse för nationell och regional konkurrenskraft, bedömt att Verket för näringslivsutveckling (Nutek) och Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS) bör avvecklas samt föreslagit att Glesbygdsverket ska avvecklas och två nya myndigheter inrättas. Viss verksamhet bör föras över från Konsumentverket. Regeringen har där gjort bedömningen att verksamheternas lokalisering i huvudsak bör vara desamma som  i dag. (prop. 2007/08:78)

När Näringsdepartementet under hösten bjöd in företrädare för de kommuner och län som berördes av omställningsarbetet till ett uppföljningsmöte för kunskaps- och erfarenhetsutbyte, redovisades generellt sett mycket positiva resultat. Företrädare för samtliga berörda kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter betonade hur farhågor och förutfattade meningar om svårigheter och problem att omlokalisera statlig verksamhet kommit på skam.

För Östersunds och Jämtlands läns fortsatta utveckling är jag övertygad om att det regeringen nu gör för att stimulera små och medelstora företag, servicesektorn och för tillväxt i hela landet kommer att ha en fortsatt stor betydelse. Regeringen utarbetar för närvarande också en strategi för att stärka landsbygdens utvecklingskraft. Syftet med strategin är att ta fram och utveckla förslag som tar tillvara den utvecklingspotential och de resurser som finns på den svenska landsbygden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.