Omhändertagande av våldsdrabbade kvinnor

Skriftlig fråga 2006/07:358 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-14
Anmäld
2006-12-14
Besvarad
2006-12-20
Svar anmält
2006-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2006/07:358 Omhändertagande av våldsdrabbade kvinnor

av Lars-Ivar Ericson (c)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

En nationell kartläggning som Rikskvinnocentrum i Uppsala genomfört visar att omhändertagandet av kvinnor som utsatts för våldsbrott varierar beroende på var i landet kvinnan söker hjälp. Hälften av landstingen saknar handlingsplan på området och sämst är beredskapen ute på vårdcentralerna. Det saknas även utbildning i att bedöma om de skador som kvinnan söker för skulle kunna vara orsakade av våld.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att det ska bli ett bättre omhändertagande av våldsdrabbade kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:358 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 20 december

Svar på fråga

2006/07:358 Omhändertagande av våldsdrabbade kvinnor

Socialminister Göran Hägglund

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att det ska bli ett bättre omhändertagande av våldsdrabbade kvinnor.

Välutbildad personal utgör basen för ett gott omhändertagande för våldsutsatta kvinnor. Det är i första hand vårdgivarens ansvar att tillse att det finns nödvändig kompetens och utrustning för att bedriva en god och säker vård även när det gäller insatser vid omhändertagande av kvinnor som utsatts för våldsbrott.

En särskild utredare har haft uppdraget att kartlägga och analysera hur kommunernas stöd till våldsutsatta kvinnor och deras barn ser ut. Utredaren skulle också analysera i vilken utsträckning kvinnorna får hjälp, samt lämna förslag på hur socialtjänstens stöd till utsatta kvinnor och deras barn bör utformas för att motsvara kommunernas ansvar, samt till hur stödet kan stärkas och förbättras. Utredningen lämnade sitt betänkande den 29 juni 2006; SOU 2006:65 Att ta ansvar för sina insatser – socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor.

I budgetpropositionen för år 2006 aviserade förra regeringen en satsning på 135 miljoner kronor om året för att öka stödet till våldsutsatta kvinnor och deras barn. Medlen ska användas för kvinnojoursverksamhet samt för en ombildning av Rikskvinnocentrum till ett nationellt kunskapscentrum för mäns våld mot kvinnor vilket skedde den 1 januari 2006. För att öka stödet till kvinnojoursverksamheter har regeringen nu föreslagit i budgetpropositionen att anslaget ska öka med 20 miljoner kronor under 2007. Regeringen vill dessutom tillföra 3 miljoner kronor till behandlande insatser för män som har misshandlat kvinnor.

Medlen fördelas via länsstyrelserna och kan sökas av bland annat kommuner för att bygga upp eller stärka kvinnojoursverksamheterna. Socialstyrelsen ansvarar för att, i samverkan med länsstyrelserna, följa upp och utvärdera hur medlen används. Senast den 1 mars 2007 ska Socialstyrelsen redovisa hur medlen har använts och vilka effekter som har uppnåtts.

Det är min förhoppning att ovannämnda resurstillskott och det nationella kunskapscentrets arbete med att sprida kunskap och utveckla metoder för bemötande och omhändertagande om våldsutsatta kvinnor kommer att innebära förbättrade möjligheter till ett adekvat omhändertagande. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.