Till innehåll på sidan

Omfördelning av anslag till Strategiska forskningsområden

Skriftlig fråga 2014/15:707 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-24
Överlämnad
2015-06-24
Besvarad
2015-07-09
Sista svarsdatum
2015-07-09
Svarsdatum
2015-07-09
Anmäld
2015-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I april 2015 tillskrev fem forskningsfinansieringsmyndigheter regeringen med anledning av en utvärdering som har gjorts av de strategiska forskningsområdena (SFO) som Alliansregeringen inrättade 2009. Den expertpanel som har ansvarat för utvärderingen anser att Alliansregeringens satsning har varit ett utmärkt och nyskapande initiativ.

Expertpanelen konstaterar dock att några enstaka SFO-miljöer har haft en svagare prestation och strategi än förväntat, däribland forskningsområden vid Lunds universitet (LU) och vid Stockholms universitet (SU).

Med anledning av expertpanelens utvärderingsresultat rekommenderar de olika forskningsfinansiärerna – VR, Energimyndigheten, Formas, Forte och Vinnova – i en gemensam skrivelse att regeringen bland annat bör omfördela medel från LU och SU till de lärosäten som har visat ett utmärkt strategiskt ledarskap i SFO-satsningen.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

 Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillmötesgå myndigheternas rekommendation då det gäller omfördelning av medel från LU och SU samt när och hur detta i så fall kommer att ske?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:707 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2015/03683/F

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:707 av Betty Malmberg (M) Omfördelning av anslag till Strategiska forskningsområden

Betty Malmberg har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillmötesgå de forskningsfinansierande myndigheternas rekommendation då det gäller omfördelning av medel från Lunds universitet och Stockholms universitet samt när och hur detta i så fall kommer att ske.

Regeringen anser att Sverige ska vara en ledande forskningsnation. Investeringar i utbildning och forskning prioriteras högt, men vi ska även använda de möjligheter som finns för att strategiskt kraftsamla våra resurser. Som ett steg i detta avser regeringen att öka långsiktigheten i forskningspolitiken genom att införa ett tioårigt perspektiv i nästa forskningspolitiska proposition, som planeras till hösten 2016. Det kommer ge tydligare och mer långsiktiga spelregler för forskningens utförare.

Satsningen på de strategiska forskningsområdena har utvärderats av Vetenskapsrådet, Energimyndigheten, Formas, Forte och Vinnova. De allra flesta av de finansierade forskningsmiljöerna har fått utmärkta utlåtanden medan några visat en svagare utveckling. Denna utvärdering är ett viktigt underlag i utformandet av den framtida forskningspolitiken.

Att analysera och värdera resultatet i forskningsfinansiärernas rapport om de strategiska forskningsområdena kommer därför ske inom ramen för utformningen av den forskningspolitiska propositionen, där också akademiska värden såsom forskningens frihet och statens prioriteringar ska balanseras. På så sätt kan vi få en mer sammanhållen och långsiktig forskningspolitik.

Stockholm den 3 juli 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.