ölskatten

Skriftlig fråga 1998/99:675 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-05-28
Anmäld
1999-06-01
Besvarad
1999-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:675 av Ulla-Britt Hagström (kd) till finansministern om ölskatten

den 28 maj

 

Det är en viktig ungdomsfråga i Sverige att inte sänka skatten på öl. 1998 har 112 miljoner starköl sålts på systemet. Det är tyvärr en ökning med 10 % sedan 1997. Svårigheten att få arbete gör att många ungdomar känner sig osäkra. Om öl blir mer lättillgängligt och billigt utsätts ungdomar för ökade risker när det gäller alkholkonsumtionen. En skattesänkning på öl skulle vara förödande för många ungdomar.

Svenska Bryggareföreningen för fram devisen på ölburkar "Sänkt ölskatt räddar jobben i Sverige". Budskapen från Sveriges bryggerier kommer att synas på 36 miljoner olika ställen. I Finland har man gjort beräkningar för att se vilket utrymme som finns för att sänka alkoholskatten och kommit fram till att det är en väldigt dålig affär för staten. Konsumtionen ökar drastiskt och därmed utgifterna för staten. Systembolaget har förnuftigt nog stoppat halsetiketterna på starköl som säljs via Systembolaget.

Med stöd av det anförda vill jag ställa följande fråga till finansminister Bosse Ringholm:

 

Vilka åtgärder kommer finansministern att vidta för att undersöka om det verkligen är samhällsekonomiskt lönsamt att sänka skatten på öl?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:675 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:675 om ölskatten
    Finansminister Bosse Ringholm

den 11 juni

 

Ulla-Britt Hagström har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att undersöka om det verkligen är samhällsekonomiskt lönsamt att sänka skatten på öl.

Jag håller med Ulla-Britt Hagström om att en sänkning av skatten på öl kan innebära att ungdomars konsumtion av öl ökar. Detta är naturligtvis inte önskvärt.

I svar på en interpellation av Carl Erik Hedlund den 18 maj i år har jag anfört att jag har svårt att se att den svenska bryggerinäringens konkurrensproblem enbart skulle bero på den svenska ölskatten. Jag har då meddelat att jag inte är beredd att utlova någon sänkning av ölskatten. Med anledning härav har jag inte heller för avsikt att nu vidta någon undersökning av de samhällsekonomiska konsekvenserna av en sänkning av ölskatten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.