Till innehåll på sidan

olika villkor för hamnar och raffinaderier i Sverige

Skriftlig fråga 2000/01:1396 av Gylling, Johnny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-14
Besvarad
2001-06-25
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 2000/01:1396

av Johnny Gylling (kd) till näringsminister Björn Rosengren om olika villkor för hamnar och raffinaderier i Sverige

Göteborgs hamn har tillsammans med Preem raffinaderi och Shell raffinaderi investerat mångmiljonbelopp i gasåtervinningssystem för urlastning av lättflyktiga kolväten (främst bensin). Detta har genomförts eftersom man bl.a. av Sjöfartsverket fått försäkran om att lagstiftning om utrustning av fartyg ska vara klar senast den 1 januari 2001. Naturvårdsverket har också anmodat Scanraff och Göteborgs hamn att installera gasåtervinningsanläggningar för urlastning till fartyg till detta datum.

Sjöfartsverket har dessutom försäkrat att lagstiftningen kommer att formuleras så att alla fartyg som hanterar bensin i svenska hamnar kommer att vara tvungna att vara utrustade för gasåtervinning.

Nu visar det sig att lagstiftningen är minst ett år försenad och att lagstiftningen endast ska omfatta fartyg som ska lasta i Göteborg och på Scanraff enligt uppgift från Sjöfartsverket. Detta innebär att fartyg troligen kommer att söka sig till andra hamnar eftersom gasåtervinningsanläggningar medför vissa extra kostnader för fartygen.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skapa konkurrensneutrala villkor för hamnar och raffinaderier i Sverige och som skapar incitament för miljöinvesteringar?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1396 besvarad av

den 25 juni

Svar på fråga 2000/01:1396 om olika villkor för hamnar och raffinaderier i Sverige

Näringsminister Björn Rosengren

Johnny Gylling har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skapa konkurrensneutrala villkor för hamnar och raffinaderier i Sverige och som skapar incitament för miljöinvesteringar.

Frågan är ställd mot bakgrund av att Göteborgs hamn har investerat i system för gasåtervinning vid lastning av flyktiga organiska ämnen, framför allt bensin, i fartyg samt att Sjöfartsverket inte har föreskrivit att oljetankfartyg som lastar dessa ämnen ska vara utrustade med gasåtervinningssystem.

Jag vill inledningsvis påpeka att lastning av bensin i fartyg i praktiken endast sker i Göteborg och Brofjorden. Andra oljehamnar lastar ut i sammanhanget mycket små mängder bensin.

När arbetet med gasåtervinningsfrågan påbörjades var utgångspunkten att Göteborg och Brofjorden skulle installera sådana system ungefär samtidigt. Hittills är det dock endast Göteborg som har ett återvinningssystem. Förutsättningen för att Sjöfartsverket ska utfärda föreskrifter om motsvarande utrustning på fartyg är att fartygens utrustning kan användas i båda hamnarna.

Sjöfartsverket är av uppfattningen att det med nuvarande situation vore fel att föreskriva att alla fartyg som anlöper svenska hamnar ska ha gasåtervinningssystem. Den dag Brofjorden har ett system avser Sjöfartsverket dock att utfärda sina föreskrifter. Först då blir ett återvinningssystem meningsfullt i praktiken och kan ses som en likabehandling av redare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.