olämpligt polisuppträdande

Skriftlig fråga 1998/99:467 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-18
Anmäld
1999-03-23
Besvarad
1999-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:467 av Johan Pehrson (fp) till justitieministern om olämpligt polisuppträdande

den 18 mars

 

Inom polisen pågår ständigt ett arbete med att förstärka förtroende mellan polis och allmänheten. Trots detta går det aldrig att undvika att enstaka tjänstemän av olika anledningar kan göra misstag av övergreppskaraktär. Nyligen har både i Örebro och Stockholm uppenbarats exempel på vad som kan misstänkas vara mycket allvarliga övergrepp mot medborgare.

Poliser som av en eller annan anledning tappar kontrollen riskerar med sitt beteende att allvarligt skadat förtroendet för polisens arbetsmetoder. Detta kan leda till att klyftorna mellan allmänheten och polisen ökar ytterligare. Detta är högst allvarligt. Dels med tanke på att polisen de senaste åren arbetat hårt med att skapa en positivare bild av sitt arbete, dels därför att det måste gå att lita på polisen.

 

Avser statsrådet att vida någon åtgärd för att ytterligare uppmuntra och intensifiera arbetet inom polisen för att händelser av den karaktär som beskrivits ovan skall bli än mer ovanliga i framtiden?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:467 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:467 om olämpligt polisuppträdande
    Justitieminister Laila Freivalds

 

Johan Pehrson har frågat om jag kommer att vidta någon åtgärd för att uppmuntra och intensifiera arbetet inom polisen för att undvika att poliser gör sig skyldiga till övergrepp mot medborgarna.

Övervåld och kränkande behandling får naturligtvis inte förekomma i samband med polisingripanden. En sådan handling är inte bara en kränkning av den enskilde medborgaren utan minskar också förtroendet för hela poliskåren och för de demokratiska värden den är satt att försvara.

Förutsättningarna för polisens våldsanvändning är angivna i lag. Reglerna om polisingripanden finns i polislagen. Den slår fast att legalitets-, proportionalitets- och behovsprinciperna är av fundamental betydelse i all polisverksamhet. Till den bestämmelsen anknyter polisförordningen som anger de krav som från yrkesetiska utgångspunkter ställs på polispersonalen. Där står bl.a. att en polisman i sitt arbete skall uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning.

Utbildning och attitydpåverkan är också viktiga faktorer för att stävja förekomsten av kränkande behandling. Rikspolisstyrelsen bedriver ett kontinuerligt arbete för att motverka onödig våldsanvändning. Som exempel på förebyggande åtgärder kan nämnas att Polishögskolan driver ett särskilt etikprogram. Det tar sikte på att utbilda särskilda etikhandledare vid polismyndigheterna. Dessa etikhandledare bedriver vid sina myndigheter regelbunden utbildning i yrkesetiska frågor och ger också fortlöpande handledning. Polishögskolan har infört ett nytt ämne, Kommunikation och konfliktlösning, i grundutbildningen och vidareutbildningen. Vidare kan nämnas att Rikspolisstyrelsen i samråd med medicinsk expertis har tagit fram en ny självskyddshandbok. Den syftar bl.a. till att minska riskerna vid våldsanvändning och lära polisen använda mindre farliga grepp vid omhändertaganden. Sedan hösten 1998 ges också instruktörsutbildning vid Polishögskolan och kunskapen sprids vidare till polismyndigheterna.

Utöver de förebyggande åtgärderna är det väsentligt att det finns ett fungerande kontrollsystem. Reglerna i polisförordningen säkerställer att anmälningar om att anställda inom polisväsendet förfarit felaktigt eller begått brott skall överlämnas till åklagare. En anmälan kan leda till förundersökning och åtal eller till disciplinära åtgärder. Personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen har till uppgift att pröva frågor om polisanställdas tjänsteansvar. Jag vet att nämnden ser mycket allvarligt på övergrepp från polisers sida.

Som Johan Pehrson skriver pågår det inom polisen ett ständigt arbete med att förstärka allmänhetens förtroende för polisen. De händelser om påstått polisövervåld som återgivits i massmedierna under den senaste tiden kan jag självfallet inte kommentera. Jag tar emellertid de aktualiserade frågorna på största allvar och det är viktigt att de även fortsättningsvis ägnas stor uppmärksamhet inom polisen.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.