olagliga överlåtelser av fastigheter

Skriftlig fråga 1999/2000:706 av Hansson, Agne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-16
Anmäld
2000-03-21
Besvarad
2000-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga 1999/2000:706

av Agne Hansson (c) till justitieminister Laila Freivalds om olagliga överlåtelser av fastigheter

Inskrivningsmyndigheterna som utfärdar lagfarter vid husförsäljning har ingen skyldighet enligt lagen att kontrollera att köpare och säljare har rätta identiteter. Enligt dagens system finns ingen skyldighet från inskrivningsmyndigheterna att heller underrätta säljaren om att huset bytt ägare. Denna lucka i lagstiftningen utnyttjas av smarta personer för att falskeligen bli lagfarna ägare till andras fastigheter. Den lagfarne ägaren förblir ovetande om överlåtelsen eftersom informationsskyldighet inte föreligger. Godtrosförvärv gäller inte för fastigheter. Detta är således en form av ren husstöld.

Min fråga till justitieministern är:

Vilka åtgärder avser justitieministern vidtaga för att undvika stöld av fastigheter?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:706 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 1999/2000:706 om olagliga överlåtelser av fastigheter

Justitieminister Laila Freivalds

För något år sedan uppmärksammades i massmedierna några fall där personer har "bestulits" på sina fastigheter genom att någon har förfalskat ett köpekontrakt på vilket lagfart sedan har beviljats. Agne Hansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska denna typ av brottslighet.

Till att börja med vill jag understryka att den rätte ägaren, som blivit av med sin lagfart, inte behöver frukta att förlora sin fastighet. En förfalskad köpehandling kan nämligen aldrig åberopas till grund för ett äganderättsanspråk, varken av förfalskaren eller av den som gör gällande att han har köpt fastigheten av denne i god tro. Det kriminella förfarandet får emellertid ändå följder för den rätte ägaren. Denne måste nämligen vidta rättsliga åtgärder för att få äganderätten fastställd. Det kan vara förenat med kostnader, besvär och obehag. Enligt min mening är det därför viktigt att man försöker förhindra det här slaget av brottslighet. I ett medborgarperspektiv är det också angeläget att den enskilde kan få råd och stöd av myndigheterna för att komma till rätta med situationen.

Domstolsverket har i en rapport för en tid sedan presenterat förslag till åtgärder för att minska de negativa effekterna av s.k. fastighetsbedrägerier. Rapporten har remissbehandlats. Inom Justitiedepartementet pågår just nu ett arbete där man analyserar vilka lagstiftningsåtgärder som är påkallade. Jag räknar med att detta arbete kommer att leda till att regeringen under hösten kan lägga fram en proposition för riksdagen med förslag till åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.