Olaglig sophantering

Skriftlig fråga 2005/06:817 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-19
Anmäld
2006-01-19
Besvarad
2006-01-25
Svar anmält
2006-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga 2005/06:817 av Hans Backman (fp) till statsrådet Sven-Erik Österberg (s)

Olaglig sophantering

Konkurrenskommissionen, en oberoende expertgrupp, genomför löpande granskning av bland annat kommunernas sophantering. Granskningen visar att det finns stora problem med olagliga sopavtal. Kommuner bryter alltså mot lagen.

När en kommun köper tjänster som sopförbränning eller sophämtning kräver lagen en offentlig upphandling. Syftet är att garantera befolkningen en kostnadseffektiv sophantering. Men en genomgång av avtalen visar att 29 kommuner tecknat olagliga kontrakt, det vill säga avtal som inte föregåtts av en upphandlingsprocess, till ett värde av drygt 1,2 miljarder kronor.

Upphandling i konkurrens ger som regel lägre pris. I Nacka-Värmdö blev kostnadsminskningen vid upphandling 10 %. En försiktig uppskattning utifrån detta exempel är att de 29 kommunerna skulle ha kunnat sänka kostnaderna för sophantering med minst 120 miljoner kronor.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att stoppa den olagliga sophanteringen ute i kommunerna.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:817 besvarad av

den 25 januari

Svar på fråga 2005/06:817 om olaglig sophantering

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Hans Backman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa den olagliga sophanteringen ute i kommunerna.

Frågan om en kommun kan ingå avtal med ett av kommunen ägt bolag om utförande av en tjänst för kommunen är en fråga som inte är helt klarlagd.

Frågan om en upphandlande enhet haft rätt att göra ett köp av ett bolag som enheten är delägare i har behandlats av EG-domstolen (C-107/98, Teckal). Av rättsfallet framgår att köp från bolag i vilket köparen är delägare inte undantas från kravet på offentlig upphandling enbart på grund av ägarförhållandena. För detta krävs att den upphandlande enheten utövar en kontroll över bolaget motsvarande den som enheten utövar över sin egen förvaltning och vidare att bolaget bedriver huvuddelen av sin verksamhet tillsammans med den upphandlande enheten eller de upphandlande enheter som innehar bolaget.

Något prejudicerande avgörande från Regeringsrätten angående Teckaldomens inverkan på svenska förhållanden finns ännu inte. I några avgöranden i kammarrätt har domstolarna funnit att en kommuns köp från eget bolag ska föregås av upphandling. I en i dagarna avkunnad dom av Kammarrätten i Göteborg förklarade domstolen att ett avtal som två kommuner i södra Sverige slutit med ett av kommunerna samägt bolag om avfallshantering som ingåtts utan upphandling stred mot lagen om offentlig upphandling och därför skulle göras om.

I de fall en kommun behandlar frågan om sophantering på ett felaktigt sätt från upphandlingssynpunkt finns således möjlighet att få rättelse genom domstolsförordnande.

Vidare vill jag erinra om att EG-kommissionen inlett en översyn av direktiven som rör rättsmedlen för offentlig upphandling i syfte bland annat att göra dem mer effektiva. Jag avser att avvakta resultatet av översynen innan jag tar ställning till behovet av eventuella lagstiftningsåtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.