Olaglig införsel av hundvalpar

Skriftlig fråga 2020/21:2039 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-02
Överlämnad
2021-03-03
Anmäld
2021-03-04
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Den olagliga införseln av hundvalpar från utlandet har eskalerat under det senaste året. Hundvalpar med falska vaccinationer, förfalskade dokument, falsk identitet. Förutom risken för sjukdomsspridning är lidandet för valparna stort. De separeras från sin mamma för tidigt och utsätts för långa och plågsamma transporter i trånga burar. Många är så medtagna att de måste avlivas vid gränsen.

De valpar som inte upptäcks av tullen förses med papper av veterinärer som inte har förstått situationen. Även om en veterinär misstänker att valparna är insmugglade, och dokumenten inte stämmer, försvårar GDPR-lagstiftningen anmälan till Jordbruksverket eftersom man då anger personuppgifter på djurägaren. Veterinärförbundet har JK-anmält Jordbruksverket för att myndigheten inte har kunnat ge landets veterinärer anvisning om hur de ska agera när misstanke om smuggling uppstår.

Det är så stora summor pengar inblandade i denna kriminella verksamhet att tulltjänstemän benämner det ”organiserad brottslighet”. Enligt dagens regler är det Jordbruksverket som med hjälp av distriktsveterinärer inspekterar de olagligt införda hundvalparna. Alternativen är två: avlivning eller avvisning. Vid avvisning är det vanligt att smugglarna gör ett nytt försök vid en annan gränspunkt. Ett stort problem är att distriktsveterinärerna inte alltid har tid att komma, vilket leder till att transporterna ibland godkänns via mail eller mobil trots att valparna har falska dokument.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att stoppa den olagliga införseln av hundvalpar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2039 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2020 av Kristina Yngwe (C)
Åtgärder mot hundsmuggling och fråga 2020/21: 2039 av Boriana Åberg (M) Olaglig införsel av hundvalpar

Kristina Yngwe har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att få stopp på den omfattande hundsmuggling som nu pågår och för att förhindra utbredningen av oseriösa hunduppfödare. Boriana Åberg har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att stoppa den olagliga införseln av hundvalpar.

Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Först av allt vill jag understryka att jag ser väldigt allvarligt på oseriös hunduppfödning, illegal införsel av djur och smuggling av djur. Det lidande och de risker för smittspridning som sådan verksamhet medför är oacceptabla.

Oseriös uppfödning och hundsmuggling drivs framför allt av att det finns en högre efterfrågan på vissa hundar än vad den seriösa och legala marknaden kan möta. Utan köpare och en marknad för illegalt införda eller uppfödda hundar finns det ingen lönsamhet och inga incitament för personer att bedriva sådan verksamhet. Därför är det oerhört viktigt att alla som är intresserade av att köpa en hund har en god kunskap om de problem och risker som är förknippade med att köpa hundar som är illegalt införda eller som säljs av oseriösa uppfödare eller förmedlare av hundar.

I Sverige har vi ett väl utvecklat djurskyddsregelverk som ställer krav på att valpar ska vara tillsammans med tiken i en trygg och lugn miljö. Valpar får inte säljas så länge de behöver sin mamma och den som yrkesmässigt säljer hundar måste ha tillstånd. Kravet på tillstånd gäller även privatpersoner som säljer hundar i större omfattning. Att sälja hundar utan tillstånd i fall där tillstånd krävs, är straffbelagt. Det är även straffbelagt att sälja och köpa smuggelhundar.

Myndigheterna jobbar tillsammans och kontinuerligt för att sprida information och kunskap till hela samhället om hur man bör gå tillväga när man köper en hund. Myndigheterna håller vidare kontakt med kollegorna i andra medlemsstater inom EU för att sprida information i syfte att upptäcka och förhindra illegal handel. De arbetar också för att följa upp och vidta åtgärder när hundar har tagits in i landet i strid mot regelverket och där smittrisk föreligger. Om veterinärer upptäcker djurskyddsproblem ska de underrätta behöriga myndigheter, i detta fall länsstyrelserna, om detta. Veterinärer ska även anmäla fall där man misstänker att ett djur är smittat med t.ex. rabies eller någon annan allmänfarlig djursjukdom som kan spridas genom smitta bland djur eller från djur till människor.

Det räcker inte med en enskild åtgärd för att stävja denna oseriösa verksamhet utan här behöver vi alla arbeta uthålligt, brett och tillsammans.

Stockholm den 10 mars 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.