olaglig alkoholreklam

Skriftlig fråga 2004/05:103 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-13
Anmäld
2004-10-13
Besvarad
2004-10-20
Svar anmält
2004-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga 2004/05:103

av Carina Adolfsson Elgestam (s) till statsrådet Morgan Johansson om olaglig alkoholreklam

"Handla öl, vin, sprit billigt vid tyska gränsen." Så lyder direktreklam som distribueras till hushåll i södra Sverige. I foldern finns priser, bilder och vägbeskrivning.

Alkoholreklam är i dag tillåten i tidningar med en ansvarig utgivare. Reklamtillståndet innefattar dock bara alkohol som inte överstiger 15 volymprocent. Det innebär att det bara är tillåtet med reklam för öl och vin och inte sprit. Grundläggande för all alkoholreklam är att den ska vara måttfull. I direktreklam förekommer dock reklam även för sprit och andra varor som överstiger 15 volymprocent.

Nu ligger ett förslag hos riksdagen om skärpning av reglerna för alkoholreklam. Bland annat ett förbud mot att rikta alkoholreklam till barn och ungdomar under 25 år. Förslaget omfattar dock inte den alltmer aggressiva direktreklamen utan bara periodiska, tryckta tidskrifter. Det betyder att barn och unga kan fortsätta ta del av spritreklam.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta angående alkoholreklam i direktreklam?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:103 besvarad av

den 20 oktober

Svar på fråga 2004/05:103 om olaglig alkoholreklam

Statsrådet Morgan Johansson

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder angående alkoholreklam i direktreklamen.

Enligt 4 kap. 8 § alkohollagen (1994:1738) ska vid all marknadsföring av alkoholdrycker till konsumenter särskild måttfullhet iakttas. Reklam- eller annan marknadsföringsåtgärd som är påträngande eller uppsökande eller som uppmanar till bruk av alkohol får inte företas. Den marknadsföringsåtgärd som Carina Adolfsson Elgestam tar upp i sin fråga till mig förefaller omfattas av Konsumentverkets riktlinjer på området (KOVFS 1979:5 och 6). I riktlinjerna står att det vid marknadsföring, med vissa undantag som att konsumenten själv begärt att få ta del av reklamen, inte får användas direktreklam @ till exempel brevlådereklam @ eller annan reklambärare som bygger på direkt hänvändelse till konsument. Detta är dock en fråga som det i första hand ankommer på Konsumentverket (KO) att bedöma.

Tillsynen över marknadsföringen i detta fall åvilar således Konsumentverket som har möjlighet att tillgripa sanktioner.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.