Ökningen av antalet våldtäkter

Skriftlig fråga 2005/06:975 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2006-02-09
Inlämnad
2006-02-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-02-22
Svar anmält
2006-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Fråga 2005/06:975 av Bertil Kjellberg (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Ökningen av antalet våldtäkter

Enligt Brås preliminära statistik över brottsutvecklingen under 2005 kan man konstatera att antalet våldtäkter har ökat med 32 %. Denna ökning är skrämmande. En del av ökningen kan förhoppningsvis förklaras med den lagändring som skedde den 1 april 2005. Även om man tar lagändringen i beaktande så har, enligt Brå, en reell ökning av antalet våldtäkter skett.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att bekämpa ökningen av antalet våldtäkter?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:975 besvarad av

den 22 februari

Svar på fråga 2005/06:975 om ökningen av  antalet våldtäkter

Justitieminister Thomas Bodström

Bertil Kjellberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bekämpa ökningen av antalet våldtäkter.

Bekämpningen av sexualbrott är en av mina högst prioriterade frågor och ett område där regeringen lägger ned mycket arbete.

Från och med den 1 april 2005 gäller en ny sexualbrottslagstiftning. Syftet med den nya lagen är bland annat att ytterligare förstärka och tydliggöra varje människas absoluta rätt till personlig och sexuell integritet och sexuellt självbestämmande. Genom den nya lagen utvidgas bestämmelsen om våldtäkt genom att kravet på tvång sätts lägre, vilket i sig leder till en ökning av antalet anmälda våldtäkter.

Bekämpningen av sexualbrott prioriteras även i regeringens styrning av rättsväsendets myndigheter. Exempelvis anges det i polisens regleringsbrev att Rikspolisstyrelsen ska redovisa vilka åtgärder den tillsammans med Åklagarmyndigheten vidtagit med anledning av vad som framkom vid myndigheternas inspektion år 2004 av de brottsutredningar som gällt våldtäkt. Regeringen kan också konstatera att polisen och Åklagarmyndigheten bedriver ett brett arbete mot denna typ av brottslighet. Som exempel kan nämnas inrättande av familjevåldsenheter, samverkan inom ramen för de lokala brottsförebyggande råden och arbetet med brottsförebyggande stads- och bebyggelseplanering.

Sexualbrottsutredningens promemoria Anmälan och utredning av sexualbrott ger förslag som bland annat syftar till att öka anmälningsbenägenheten bland dem som utsatts för sexuella övergrepp. Förslagen bereds för närvarande i Justitiedepartementet, men jag har redan agerat utifrån ett antal av utredningens förslag.

Brottsförebyggande rådet har getts i uppdrag att i samråd med Jämställdhetsombudsmannen ta fram handledningsmaterial som riktar sig till unga i syfte att belysa frågor kring sexuella trakasserier, sexuell integritet och självbestämmande med mera med beaktande av vad som anges i utredningens promemoria.

Vidare har Brottsoffermyndigheten getts i uppdrag att ta fram ett nationellt samordningsprogram för brottsofferfrågor. I uppdraget ligger att en särskild del av programmet ska omfatta Sexualbrottsutredningens förslag om nationellt samordningsprogram för sexualbrottens behandling på lokal och central nivå. Brottsoffermyndigheten har också fått i uppdrag att ta fram en nationell webbsida med all relevant information om sexuella övergrepp med mera.

Sedan den 1 januari i år har möjligheten att registrera i DNA-registret utvidgats så att alla personer som dömts för ett brott till annan påföljd än böter ska kunna registreras, vilket på sikt kommer att förbättra polisens förutsättningar att klara upp allvarlig brottslighet som till exempel våldtäkt och andra sexualbrott.

Den 1 januari trädde en ny lag om rättsintyg i anledning av brott i kraft. Lagen syftar till att höja kvaliteten på de rättsintyg som utfärdas i syfte att användas i en brottsutredning. En högre kvalitet på rättsintygen bidrar till förbättrade möjligheter att utreda bland annat sexualbrott.

Regeringen har träffat en överenskommelse med samarbetspartierna om att det under 2006@2008 ska ges 135 miljoner kronor till kvinnojourer, kvinnors organisering samt ombildningen av Rikskvinnocentrum till Nationellt kunskapscentrum. Detta är en unik satsning som understryker viljan att synliggöra mäns våld mot kvinnor.

Det är av stor vikt att människor känner sig trygga i samhället. För att öka tryggheten och minska antalet överfallsvåldtäkter krävs bland annat ett intensivt brottsförebyggande arbete. Detta arbete kan inte utföras endast av polisen utan det krävs ett brett engagemang från åtskilliga aktörer. Ett nära samarbete mellan polis, skola och socialtjänst är i dessa sammanhang helt nödvändigt. Som ett led i att utveckla det lokala brottsförebyggande arbetet har regeringen gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att analysera vilka samarbets- och arbetsformer som har visat sig särskilt lämpade för att nå goda resultat i det lokala brottsförebyggande arbetet.

Mycket har alltså gjorts inom detta område men självklart kan det göras mer. Frågor om våldtäkt och andra sexualbrott kommer därför att ges fortsatt hög prioritet inom regeringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.