Till innehåll på sidan

Ökning av lärlingsplatser utifrån näringslivets behov

Skriftlig fråga 2007/08:1343 av Berliner, Agneta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2008-06-12
Inlämnad
2008-06-12
Svar anmält
2008-06-18
Besvarad
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juni

Fråga

2007/08:1343 Ökning av lärlingsplatser utifrån näringslivets behov

av Agneta Berliner (fp)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Näringslivet behöver kvalificerad yrkeskompetens och yrkesutbildningarnas kvalitet måste höjas. Regeringen gör därför en satsning på moderna lärlingsutbildningar i gymnasiet som ett sätt att matcha ungdomar direkt ut i arbete. Genom att förlägga minst halva utbildningstiden till en arbetsplats garanteras eleverna moderna yrkeskunskaper. Företagen tar ansvar för en god utbildning, men får ersättning både i pengar och genom bättre utbildad arbetskraft.

Arbetsplatser som erbjuder sig att ta emot, utbilda och handleda lärlingar får ekonomisk ersättning av kommunen. Ersättning till företagen ges dels för praktikplatsen, dels för handledarutbildning. Kommunen får 25 000 kronor per år och lärlingsplats i ersättning från staten.

Ursprungligen planerades för 4 000 platser på lärlingsutbildningen varje år i en försöksverksamhet med start hösten 2008. Eftersom det kom in betydligt fler ansökningar än så, anslogs ytterligare resurser i tilläggsbudgeten för de 5 000 lärlingsplatser som slutligen avsattes till försöksverksamheten.

Intresset och behovet av yrkeskompetens och lärlingsplatser är uppenbarligen stort. Jag vill därför fråga utbildningsminister Jan Björklund:

Om intresset växer ytterligare, avser utbildningsministern då att möjliggöra fler lärlingsplatser som kommunerna kan erbjuda ungdomarna och näringslivet?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1343 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1343 Ökning av lärlingsplatser utifrån näringslivets behov

Utbildningsminister Jan Björklund

Agneta Berliner har frågat mig om jag avser att möjliggöra fler lärlingsplatser som kan erbjudas ungdomar och näringsliv om intresset växer ytterligare.

Regeringen har som mål att fler ungdomar ska välja av arbetsmarknaden efterfrågade utbildningar och fullfölja sin utbildning. Gymnasieskolan behöver utvecklas och erbjuda fler alternativa utbildningsformer. I det perspektivet aviserade regeringen en försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning i 2007 års ekonomiska vårproposition och Gymnasieutredningen fick uppdraget att bland annat lämna förslag på en gymnasial lärlingsutbildning som en huvudinriktning i den reformerade gymnasieskolan.

I budgetpropositionen för 2008 föreslog regeringen att 515 miljoner kronor skulle avsättas för försöksverksamheten med gymnasiala lärlingsutbildning för åren 2008–2010. Huvuddelen var tänkt att användas som ersättning till arbetsgivare för 4 000 lärlingsplatser och 65 miljoner kronor skulle användas för handledarutbildning.

Denna försöksverksamhet har glädjande nog mötts av ett helt annat intresse från skolor och arbetsliv än tidigare försöksverksamheter inom området. Myndigheten för skolutveckling som handlägger ansökningar om platser i försöksverksamheten kunde tidigt meddela att antalet ansökta platser betydligt översteg de planerade 4 000 platserna. 

Regeringen föreslog därför i 2008 års tilläggsbudgetproposition att medel för ytterligare 1 000 platser skulle avsättas för försöksverksamheten som startar i höst.

Agneta Berliner har frågat mig om jag avser att möjliggöra ännu fler lärlingsplatser om intresset växer. En sådan utveckling skulle vara glädjande och jag ser positivt på en utökad verksamhet givet att det finns finansiellt utrymme för en sådan. Nu är vi inte där ännu utan får närmast avvakta den rapportering av försökets inledning som kommer under hösten innan en diskussion om eventuell utvidgning påbörjas. Man kan anta att det finns en viss osäkerhet i antalet sökta platser så här i försökets inledning. Jag ser dock med tillförsikt fram mot höstens rapportering.

Intressenter

Frågeställare

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.