ökat våld mot taxichaufförer

Skriftlig fråga 2001/02:696 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-08
Anmäld
2002-02-12
Besvarad
2002-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga 2001/02:696

av Mikael Oscarsson (kd) till justitieminister Thomas Bodström om ökat våld mot taxichaufförer

Taxirånen ökar alltmer i storstäderna och särskilt i Stockholm. Varje vecka är det nya tillbud. Nyligen inträffade fem grova taxirån på en helg i Stockholm. Tyvärr måste man konstatera att många av Stockholms taxichaufförer lever farligt. På grund av de ökande överfallen har debatten om övervakningskameror i taxibilar tagit ny fart. Problemet är att taxichaufförerna är helt oskyddade och därmed ett lätt byte.

Debatten om övervakningskameror har pågått en tid och kristdemokratena har ställt sig positiva till möjligheten för taxibolag att installera kameror. Men detta kommer inte att slutgiltigt komma till rätta med våldet mot taxichaufförer. Det krävs fler åtgärder.

Vad avser justitieministern att vidta för åtgärder för att komma till rätta med det ökade våldet mot taxichaufförer?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:696 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 2001/02:696 om ökat våld mot taxichaufförer

Justitieminister Thomas Bodström

Mikael Oscarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med det, som han påstår, ökade våldet mot taxichaufförer.

Jag ser mycket allvarligt på att taxichaufförer blir utsatta för våld i sin tjänsteutövning. Det finns därför anledning att noga överväga hur deras trygghet i arbetet kan förbättras.

Av Brottsförebyggande rådets statistik framgår att år 2001 anmäldes 49 taxirån i Stockholms län, vilket ligger i nivå med det antal taxirån som årligen har anmälts under den senaste femårsperioden. År 2000 anmäldes visserligen ett mycket stort antal taxirån i Stockholms län, hela 75 stycken, men allt tyder på att detta var en tillfällig ökning. Det finns således inga statistiska belägg för en ökning av antalet taxirån i Stockholm i och för sig. Men nivån som sådan är naturligtvis inte acceptabel.

Mikael Oscarsson tar upp frågan om möjlighet till kameraövervakning i taxibilar, vilket Kristdemokraterna ställer sig positiva till. Sådan övervakning kan naturligtvis inte helt stoppa våldet mot taxichaufförer, men det finns mycket som talar för att kameraövervakning kan förebygga brott om den används på rätt sätt. Bl.a. mot denna bakgrund har regeringen tillsatt en utredning med uppgift att göra en översyn av lagen om allmän kameraövervakning. Utredaren ska överväga och lämna förslag till hur kameraövervakning på ett effektivt och strategiskt sätt kan användas i det brottsförebyggande arbetet utan att integritetsintressen träds för när. I detta sammanhang ska utredaren bl.a. undersöka om det är möjligt att utforma en ordning för kameraövervakning i taxibilar som är acceptabel ur integritetssynpunkt.

De brottsbekämpande myndigheternas arbete spelar förstås stor roll i arbetet med att komma till rätta med våldet mot taxichaufförer. Dessa myndigheter har utvecklat sin verksamhet för att bättre kunna möta de allt högre krav som ställs på dem. Polisen och åklagarväsendet bedriver sedan flera år ett ambitiöst och omfattande arbete för att förbättra brottsbekämpningen. Det är en grundläggande uppgift för såväl polisen som åklagarväsendet att säkerställa att det finns tillräcklig kompetens för att fortlöpande effektivisera brottsbekämpningen.

Som Mikael Oscarsson kanske vet, får polisen i den ekonomiska vårpropositionen 600 mkr extra redan i år. Från 2004 höjs dessutom anslagsramen med ytterligare 600 mkr. Satsningen kompletterar den som gjordes i budgeten i höstas. Där tillfördes polisen 575 mkr för i år, ytterligare 605 mkr nästa år och ytterligare 70 mkr fr.o.m. 2003. Sammantaget innebär det att polisens anslag bara i år höjs med nästan 1,2 miljarder kronor. Under budgetperioden fram t.o.m. 2004 höjs polisens anslagsram med nästan 2 miljarder kronor utöver pris- och löneomräkningen.

De stora tillskotten ska framför allt göra det möjligt att öka antalet poliser för att säkerställa närpolisreformen. Fler specialister ska anställas för att utveckla det kunskapsbaserade polisarbetet och höja kvaliteten i brottsutredningarna.

Avslutningsvis vill jag poängtera att vi, trots den stora satsning som nu görs på polisen, måste ha realistiska förväntningar på rättsväsendets samlade kapacitet att bekämpa brott. Hela samhället har ett ansvar för att vi hela tiden ska bli bättre på att motverka den brottslighet som finns. Inte minst genom kombinerade åtgärder från taxinäringen och de brottsbekämpande myndigheterna tror jag det finns goda möjligheter att komma till rätta med våldet mot taxichaufförer.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.