ökande brottslighet

Skriftlig fråga 2003/04:689 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-05
Anmäld
2004-02-05
Besvarad
2004-02-11
Svar anmält
2004-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 februari

Fråga 2003/04:689

av Cecilia Widegren (m) till justitieminister Thomas Bodström om ökande brottslighet

Under 2003 ökade den anmälda kvinnomisshandeln i Skaraborg med 14 % och de avskyvärda våldtäkterna ökade med 45 %. Det är en bedrövlig utveckling, som tyvärr bara verkar vara del av en allmänt uppåtgående trend när det gäller brottsanmälningar i Västra Götaland.

Statistiken över anmälda brott i Västra Götaland under den period, 1994@2003, som nuvarande regeringen haft ansvaret för polis- och rättsväsendet är en nedslående läsning. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet anmälda brott, som exempelvis sexualbrott, ökat med 45 %, rånoffren har ökat med 80 % och den anmälda misshandeln med 20 %. När det gäller brott mot narkotikastrafflagen har anmälningarna mer än fördubblats. Ökningen har inte bara skett inom ett par brottskategorier utan det är ökning på flera fronter. De brott som ibland benämns som "vardagsbrott" har även de ökat under perioden. När det gäller anmälningar av den meningslösa skadegörelsen har dessa ökat med 44 % och stöld ur fordon har ökat med 40 %. Ökningen av anmälda brott har skett samtidigt som antalet poliser i exempelvis Skaraborg minskat med 15 %, länskommunikationscentralerna i Skövde, Uddevalla och Borås samt 25 polisstationer i Västra Götaland stängt. Trots en negativ trend under perioden verkar s-regeringen inte reagera.

Vilka nya åtgärder tänker justitieministern vidta för att stoppa den ökande brottsligheten i Västra Götalandsregionen, särskilt den som drabbar kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:689 besvarad av

den 11 februari

Svar på fråga 2003/04:689 om ökande brottslighet

Justitieminister Thomas Bodström

Cecilia Widegren har frågat mig vilka nya åtgärder jag tänker vidta för att stoppa den ökande brottsligheten i Västra Götalands-regionen, särskilt den som drabbar kvinnor.

Jag delar Cecilia Widegrens oro över att antalet anmälda brott ökar för vissa brottstyper. Samtidigt ska sådan statistik alltid tolkas med viss försiktighet eftersom kopplingen mellan de anmälda brotten och den faktiska brottsligheten inte alltid är helt klar. Men på vissa områden, till exempel när det gäller våld mot kvinnor, finns det mycket som tyder på att det också har skett en ökning av den faktiska brottsligheten. Det är naturligtvis något som regeringen tar på stort allvar.

Det finns en mängd olika åtgärder som statsmakten kan vidta för att bekämpa kriminalitet, utöver att öka antalet poliser. Vi måste också förebygga brott genom insatser på bred front för att stärka socialtjänst, skolor och fritidsverksamhet riktad mot exempelvis ungdomar i riskzonen. Att begränsa tillgång och konsumtion av alkohol, som ju ligger bakom en mycket stor del av våldsbrotten, är också en viktig fråga för regeringen.

Cecilia Widegren berör dock inte dessa aspekter i sin fråga utan har valt att fokusera på antalet poliser. Jag vill då återigen påminna Cecilia Widegren om att polisen fått mycket stora resurstillskott de senaste åren. Sedan år 2000 har polisen fått anslagsökningar på nästan 2,2 miljarder kronor. Enligt Rikspolisstyrelsens prognos kommer antalet poliser, efter den examination som äger rum vid årsskiftet 2004/05, att uppgå till ca 17 000. Det är en ökning med mer än 900 poliser sedan år 2000. Tack vare regeringens satsningar har också antalet civilanställda ökat med nästan 900 personer de senaste fyra åren. Dessa tillskott har även kommit Polismyndigheten i Västra Götaland till del. Fördelningen av personalen inom länet är dock en fråga för polismyndigheten.

Som statsministern framförde i partiledardebatten är regeringen inställd på att fortsätta den här satsningen på rättsväsendet. De resurser som frigörs vid en fortsatt omställning av det militära försvaret ska användas för kampen mot den växande inre otryggheten i vårt samhälle. Det handlar om en rad åtgärder som stärker människors trygghet och förebygger brott. Självklart fler poliser, och förstärkningar av domstolar och åklagare, men också förebyggande sociala insatser av de slag jag nämnt ovan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.