ökade vardagsbrott

Skriftlig fråga 2002/03:949 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-15
Anmäld
2003-05-15
Svar anmält
2003-05-21
Besvarad
2003-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2002/03:949

av Cecilia Widegren (m) till justitieminister Thomas Bodström om ökade vardagsbrott

Brottsförebyggandet rådet har redovisat oroande statistik om hur få så kallade "vardagsbrott" som klaras upp och kopplas till en gärningsman. När det gäller de kränkande bostadsinbrotten är det bara i fyra av hundra fall där någon gärningsman pekas ut. Sådana siffror minskar förtroendet för samhällets förmåga att ge säkerhet och trygghet för liv och egendom. Det är lika illa för andra så kallade småbrott: Bara 1 % cykelstölder klaras upp och bara 5 % av bilstölderna om man ser till de fall där en gärningsman kan kopplas till brottet.

För de flesta har polisanmälan av cykelstölder och bilinbrott blivit en formalitet som krävs av försäkringsbolaget. Man vet att inget kommer att hända och ingen skyldig att gripas. Dessa brott, som vissa kallar vardagsbrott, ska inte bli som något vi får lära oss att leva med. Det är vardagsbrotten som människor möter och det är viktigt att samhället visar att de inte accepteras. Att gång på gång se polisens maktlöshet inför bland annat bostadsinbrott, som är en personlig kränkning, och bilinbrott, som är en kostnad och en irritation, urholkar förtroendet för rättsväsendet på sikt. Människor får känslan av att polisen inte klarar av att upprätthålla trygghet och ordning i deras vardag.

Till exempel har bostadsbrotten ökat i Skaraborg med drygt 60 % hittills i år jämfört med samma tid förra året. Det är Skövdepolisen som tagit fram statistik på ökningen av inbrott i villor och fritidshus.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att minska antalet ouppklarade så kallade vardagsbrott?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:949 besvarad av

den 21 maj

Svar på fråga 2002/03:949 om ökade vardagsbrott

Justitieminister Thomas Bodström

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att minska antalet ouppklarade så kallade vardagsbrott.

I ett demokratiskt och öppet samhälle är det viktigt att brott klaras upp. Detta ska alltid vara utgångspunkten när polisen får in en anmälan om brott.

Regeringen har under flera år satsat på polisen. De årliga anslagen har ökat med nästan 2 miljarder kronor under de senaste åren, utöver kompensation för ökade priser och löner. Satsningen har hittills lett till en nettoökning av antalet poliser för tredje året i rad. Genom denna satsning förbättras även polisens förutsättningar att förebygga och utreda brott.

Det är viktigt att polisen blir bättre på att förebygga brott. Det gäller inte minst de typer av mängdbrott som är särskilt svåra att klara upp även vid ett betydande resurstillskott, till exempel stölder och inbrott. Alltsomoftast handlar debatten enbart om att polisen borde få mer pengar. Jag menar att det är viktigare att diskutera hur polisen använder sina befintliga resurser, eller vad polisen faktiskt uträttar i dag. Under 2002 har polisen exempelvis lagt ned nästan nio miljoner timmar på att utreda brott, 189 179 ärenden har redovisats till åklagare och 102 964 händelserapporter av högsta prioritet har polisen åtgärdat.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2003 angett att åklagar- och polisväsendet ska fortsätta arbetet med att förbättra utredningsverksamheten. Polisen och åklagarväsendet har vidtagit en rad åtgärder för att på olika sätt öka uppklaringen av brott.

Åklagarmentorer med uppgift att bidra till att utveckla utredningsverksamheten hos närpolisen är ett exempel. Ett annat är de så kallade rättskedjeprojekten som har genomförts för att åstadkomma en snabbare genomströmning från brott till dom. Riksåklagaren har också lämnat riktlinjer för att åklagarkamrarna ska tillsätta specialistbefattningar för att bekämpa mängdbrott. Mycket har gjorts på senare år men det finns fortfarande saker kvar att göra.

Jag delar helt Cecilia Widegrens uppfattning att uppklaringen av vardagsbrottsligheten är en viktig fråga, och jag är beredd att även i fortsättningen ta initiativ till ytterligare åtgärder när jag finner det befogat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.