Ökade nätavgifter

Skriftlig fråga 2020/21:3562 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-31
Överlämnad
2021-09-01
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-08
Sista svarsdatum
2021-09-08
Besvarad
2021-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sedan Skatteverket tog över kontrollen av utbetalningar till företag som ska få nedsatt energiskatt har systemet hårdnat och allt fler företag får betala den högre avgiften. Kostnaden för många riskerar därmed att mångdubblas och därmed försämra svensk konkurrenskraft.

Konsekvensen blir att vissa företag får nedsättning till 0,6 öre per kilowattimme förbrukad el i den industriella tillverkningsprocessen, medan företag som inte beviljats nedsättning för motsvarande tillverkning får en skattekostnad på 35,6 öre per kilowattimme i energiskatt för den el som konsumeras i motsvarande industriella tillverkning.

Utöver de stora skillnaderna i kostnader som uppstår är det här tillvägagångssättet symtomatiskt för hur regeringen har bedrivit sin näringspolitik under snart två mandatperioder. Förutsättningarna för olika näringar och branscher skiftar snabbt och omöjliggör därför ett långsiktigt förhållningssätt samt gör att investeringar blir lidande. I ett läge när Sverige har ett av de högsta arbetslöshetstalen i Europa måste regeringen börja se till näringslivets förutsättningar för att långsiktigt garantera en konkurrenskraftig ekonomi som drar till sig investeringar i stället för att det dras ned på dem.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att ändra i reglerna gällande energiskatten för att möjliggöra en mer rättvis tillämpning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3562 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/02858 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3562 av Lars Hjälmered (M)
Ökade nätavgifter

Lars Hjälmered har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att ändra i reglerna gällande energiskatten för att möjliggöra en mer rättvis tillämpning.

Sedan 1977 har det tagits ut lägre skatt på el för förbrukning inom industriell verksamhet. Avsikten var enligt förarbetena att den lägre skatten endast ska ges till företag där den huvudsakliga verksamheten är industriell. Genom en ändring 1992 begränsades skattelättnaden till att endast omfatta förbrukning i tillverkningsprocessen i industriell verksamhet. Oavsett hur verksamheterna och processerna som ska ha en lägre beskattning avgränsas och definieras så kommer det finnas gränsdragningsproblem där två närliggande verksamheter riskerar att beskattas olika.

Bakgrunden till frågan är att skattenedsättningen tidigare hanterades av elhandelsbolagen, som debiterade lägre skatt direkt på elfakturan. Sedan 2018 debiteras energiskatt på el av nätinnehavarna. Därefter kan den som förbrukat elen i tillverkningsprocessen i industriell verksamhet ansöka om återbetalning av energiskatten från Skatteverket.

Ett av skälen till denna förändring var att Skatteverket i högre utsträckning än tidigare skulle få information om vem som förbrukar den el som ansökan om återbetalning avser samt för vilka ändamål elen förbrukas. En följd av dessa förbättrade kontrollmöjligheter har blivit en mer enhetlig tillämpning av riktlinjerna för bedömningen av om företagets huvudsakliga verksamhet är industriell. Därmed tillämpas reglerna i linje med vad som avsågs när skattenedsättningen infördes.

Stockholm den 8 september 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.