ökad tobakskonsumtion

Skriftlig fråga 1999/2000:544 av Eldensjö, Kjell (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-11
Anmäld
2000-02-15
Besvarad
2000-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 februari

Fråga 1999/2000:544

av Kjell Eldensjö (kd) till socialminister Lars Engqvist om ökad tobakskonsumtion

Enligt färska siffror från SCB så har totala tobakskonsumtionen i Sverige ökat med 29 % sedan tobaksskatten sänktes i augusti 1998.

Det är ju ett välkänt faktum att antalet skador, sjukdomsfall och dödsfall på grund av rökning är direkt relaterade till konsumtionsmönstret. Enligt uppgift beräknas rökningen kräva 8 000 svenskars liv varje år, varav flera hundra genom passiv rökning.

Den statistiskt belagda stora ökningen av rökning måste ses som en allvarlig upptrappning av det folkhälsoproblem som rökningen sedan länge utgjort. En kraftig ökning av sjukdomsfall och dödsfall på grund av rökning kan nu förväntas. Motåtgärder behöver därför omgående sättas in.

Min fråga till socialministern är:

Vilka motåtgärder ämnar socialministern och regeringen vidta för att pressa tillbaka tobaksrökningen och därmed åstadkomma en minskning av tobaksrelaterade sjukdomsfall och dödsfall?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:544 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 1999/2000:544 om ökad tobakskonsumtion

Socialminister Lars Engqvist

Kjell Eldensjö har frågat mig vilka motåtgärder jag ämnar vidta för att pressa tillbaka tobaksrökningen och därmed åstadkomma en minskning av tobaksrelaterade sjukdomsfall och dödsfall.

Jag fick en fråga från riksdagen angående tobakskonsumtionen så sent som för en vecka sedan och konstaterade då att regeringens arbete med att minska tobakskonsumtionen förs på bred front, där lagstiftning kompletteras med information och upplysning.

Den 25 juni 1998 beslutade regeringen att 10 miljoner kronor årligen under en treårsperiod ska fördelas av Folkhälsoinstitutet till projekt som syftar till att påverka inställningen till tobak hos barn och ungdomar. Den 7 januari 1999 beslutade regeringen vidare att ge Statens skolverk i uppdrag att genomföra en nationell granskning av skolans arbete bl.a. avseende undervisning om tobak, alkohol och andra droger.

Regeringen bereder för närvarande en proposition baserad på det EG-direktiv som hälsoministerrådet antog sommaren 1998 (Direktiv 98/43/EG) om ett förbud mot indirekt och direkt tobaksreklam. Propositionen innehåller förslag till genomförande av direktivet. Sverige deltar också aktivt i WHO:s arbete med en ramkonvention mot tobak.

Det är enligt min uppfattning viktigt att åstadkomma långsiktiga insatser för att förebygga att människor börjar röka. I samband härmed kan nämnas att det under 1998 av Folkhälsoinstitutet har utarbetats en särskild handlingsplan för att minska bruket av tobak. Handlingsplanen överlämnades till regeringen i januari förra året och har remissbehandlats. I de delar handlingsplanen inte rör genomförandet av ovan nämnda EU-direktiv har den överlämnats till Nationella folkhälsokommittén. Kommittén avser att utarbeta en långsiktig nationell handlingsplan mot tobak och ska presentera denna i sitt slutbetänkande i september år 2000.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.