Ökad tillgänglighet till vitboken

Skriftlig fråga 2016/17:377 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-24
Överlämnad
2016-11-28
Anmäld
2016-11-29
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07
Besvarad
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Vitboken (Ds 2014:8) om övergreppen och kränkningarna av romer under 1900-talet togs fram av alliansregeringen på initiativ av statsrådet Erik Ullenhag (L). Vitboken innehöll en rad starka vittnesmål som beskrev övergrepp mot romer i 1900-talets Sverige. Den påvisade en mörk och tidigare okänd del av svensk historia som tydligt visar att romer systematiskt under 1900-talet behandlats som andra klassens medborgare. Vitboken var och är viktig för att fortsätta kampen mot antiziganism. Genom kunskap om historien kan dagens antizigansim bekämpas bättre.

Ett tydligt mål med vitboken var att ”framtagandet och spridningen av vitbokens innehåll är en viktig del i arbetet med regeringens strategi för romsk inkludering”. Det har gjorts en del för att sprida vitboken. En kortversion har tagits fram för bland annat skolor. Vidare har vitboken översatts och spridits till ambassader och internationella organisationer.

Det är dock mycket problematiskt att spridningen av vitboken nu begränsas av att vitboken är alltför otillgänglig. Den är relativt enkel att nå i en digital version, men vitboken i fysiskt format kostar över 300 kronor. Denna kostnad hindrar organisationer och föreningar från att beställa vitboken och sprida den till intresserade samt använda den som material till olika träffar och föreläsningar. Även den engelska versionen har fortsatt stor efterfrågan men saknas i tryckt version.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är:

 

Kommer ministern att vidta några ytterligare åtgärder för att vitboken ska tryckas och tillgängliggöras gratis på både svenska och engelska?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:377 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2016/02656/DISK

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:377 av Tina Acketoft (L) Ökad tillgänglighet till vitboken

Tina Acketoft har frågat mig om jag kommer att vidta några ytterligare åtgärder för att vitboken ska tryckas och tillgängliggöras gratis på både svenska och engelska.

Jag delar Tina Acketofts syn på betydelsen av vitboken (Ds 2014:8) och att det är viktigt att sprida dess innehåll brett i samhället. Efter att vitboken publicerats har den spridits i stor omfattning till berörda aktörer, både i Sverige och internationellt. På regeringens uppdrag gjorde även Kommissionen mot antiziganism viktiga kunskapshöjande insatser under sina två år av verksamhet, främst genom att ta fram utbildningsmaterialet Antiziganismen i Sverige med tillhörande lärarhandledning. Materialet bygger på vitboken och kommissionen spred det till en stor mängd skolor i landet och andra berörda intressenter.

Efter att kommissionen lämnat sitt slutbetänkande till regeringen den 20 juni i år har regeringen gett Länsstyrelsen i Stockholms län, som ansvarar för samordning och uppföljning av insatser inom strategin för romsk inkludering, i uppdrag att kostnadsfritt distribuera och sprida ovannämnda utbildningsmaterial. Det är så vi nu väljer att fortsätta sprida kunskap om det viktiga innehållet i vitboken.

Det är viktigt att fortsätta uppmärksamma konsekvenserna av antiziganismen i samhället. Slutbetänkandet från Kommissionen mot antiziganism remissbehandlas för närvarande och regeringen kommer att ta ställning till de rekommendationer och förslag som framgår i detta. Regeringens arbete mot antiziganism ingår också i den nyligen beslutade nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott.

Därtill har regeringen under 2016 förstärkt och breddat insatserna för att genomföra strategin för romsk inkludering. Regeringen har bl.a. vidareutvecklat redan pågående insatser inom områdena arbete, utbildning, hälsa och social omsorg, men samtidigt mer tydligt stärkt arbetet inom andra områden såsom kultur och språk samt romers situation på bostadsmarknaden. Flera av dessa insatser handlar om att öka kunskapen om romers situation i historien och i dag.

Stockholm den 6 december 2016

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.