Ökad problematik med droger

Skriftlig fråga 2012/13:688 av Wiechel, Markus (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-07
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-21
Svar anmält
2013-08-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 augusti

Fråga

2012/13:688 Ökad problematik med droger

av Markus Wiechel (SD)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Min hemkommun Norrköping har en markant drogproblematik, och på senare tid har en mycket skadlig drog, nämligen den så kallade kannibaldrogen metylendioxipyrovaleron (MDPV), ökat i staden.

Norrköping kan ses som MDPV:s huvudstad, där den både är mest utspridd och ökar mest. För ungefär ett år sedan blev fem personer omhändertagna enligt LVM, lagen om vård av missbrukare, och i slutet av förra sommaren handlade det helt plötsligt om 16 personer som var aktuella för tvångsvård. MDPV lär vara ett av de största skälen till den dramatiska ökningen, och detta är inte bara ett stort problem för de drabbade, utan det kostar även samhället enorma summor pengar som skulle kunna användas till annat.

För en person som är omhändertagen i ett halvår, som de flesta är, landar kostnaden för vård av densamme på mellan 10 och 11 miljoner kronor. Ett väl fungerande förebyggande arbete behövs alltså för att såväl enskilda individer som närstående ska slippa den katastrof som drogberoendet innebär, men även för att kommuner runt om i landet inte ska gå på knäna av ekonomiska skäl. Att förhindra användandet av MDPV är också nödvändigt med tanke på att personer som använder drogen kan bli mycket våldsamma och aggressiva. Det anses vara extremt svårt att sluta när man väl har testat drogen.

Med anledning av detta skulle jag vilja veta vilka planer statsrådet har för att lösa den ohållbara situationen med droger, inte minst MDPV, i kommuner som Norrköping.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:688 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 21 augusti

Svar på fråga

2012/13:688 Ökad problematik med droger

Statsrådet Maria Larsson

Markus Wiechel har frågat mig vad jag har för planer för att lösa den ohållbara situationen med droger, inte minst MDPV, i kommuner som Norrköping.

Först vill jag säga att jag och många med mig delar Markus Wiechels oro för de nya droger som i allt större omfattning dyker upp på marknaden.

Regeringen har tagit flera initiativ för att underlätta detta arbete.

Det handlar både om att polis och tull förhindrar att drogerna kommer ut på marknaden och om att socialtjänsten och alla som finns nära barn och ungdomar samverkar för att de inte ska börja använda drogerna.

Bland annat har regeringen genomfört förändringar för att så långt som möjligt minska tidsåtgången och snabbt klassa de nya substanser som introduceras på den svenska marknaden. Myndigheterna har fått ökade möjligheter att hitta de nya substanserna.

MDPV är klassat som narkotika sedan år 2010, vilket förhoppningsvis underlättat för polisen och socialtjänsten att stoppa användningen.

I Sverige klassificeras substanser individuellt. För att ytterligare snabba upp klassningen av nya droger har regeringen övervägt alternativa lösningar till exempel att klassa en hel grupp ämnen som har en gemensam grundstruktur.

De ansvariga myndigheterna har föreslagit att Sverige fortsätter med en klassning ämne för ämne, men regeringen ser, tillsammans med ansvariga myndigheter, för närvarande över om det går att finna alternativa lösningar.

Problemet med inflödet av nya droger går inte enbart att lösa på nationell nivå. Regeringen har vid flera tillfällen i samarbetet inom EU påtalat behovet av att påskynda handläggning av narkotikaklassningarna. Kommissionen arbetar för närvarande med att ta fram förslag som ytterligare effektiviserar processen.

Ändringen i narkotikalagstiftningen har också gjort det möjligt för polis och tull att beslagta substanser i avvaktan på beslut om klassning, något som underlättar framför allt tullens arbete väsentligt.

Men det räcker inte bara med tillgångsbegränsande åtgärder. Lokalt stöder regeringen arbetet med att införa sociala insatsgrupper i hela landet. Dessa syftar till att genom tidiga, tydliga och samordnade insatser minska risken för att unga väljer en kriminell livsstil och drogmissbruk.

Regeringen stöder även arbetet med att få förbättrade rutiner för samverkan mellan akutsjukvården och missbruks- och beroendevården för att ta om hand dem som behöver vård för sitt missbruk på bästa sätt.

Sedan den 1 juli i år har landsting och kommuner skyldighet att ingå överenskommelser om samarbete för bästa möjliga vård av personer som missbrukar bland annat narkotika.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.