ökad konkurrens inom byggsektorn

Skriftlig fråga 1999/2000:983 av Thalén Finné, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-22
Anmäld
2000-05-30
Besvarad
2000-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 1999/2000:983

av Ewa Thalén Finné (m) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om ökad konkurrens inom byggsektorn

I mitten av maj presenterades Byggkostnadsdelegationens slutbetänkande (SOU 2000:44) där det bl.a. konstateras att det är dåligt ställt med konkurrensen inom både byggsektorn och byggmaterialsektorn i Sverige. I en interpellationsdebatt den 15 maj i år sade statsrådet Lars-Erik Lövdén att detta är en fråga som regeringen finner allvarlig och ska arbeta vidare med.

Ett sätt att öka konkurrensen inom byggsektorn skulle kunna vara att tillåta utländska byggföretag att utföra byggprojekt i Sverige. Företag från Polen och de baltiska staterna, som ju dessutom är på väg in i EU, borde vara de som i första hand ges denna möjlighet. Jag har tidigare ställt en fråga i detta ämne, och via statsrådet Maj-Inger Klingvall fått ett negativt besked om att vi inte ska tillåta byggföretag som kommer från länder utanför EU att bygga i Sverige. Sedan dess har landshövding Ulf Adelsohn lämnat en delrapport om hinder för bostadsbyggande, och nu har också Byggkostnadsdelegationen lämnat sitt slutbetänkande där man pekar på behoven av en ökad konkurrens inom byggsektorn. Landshövding Ulf Adelsohn förordar att polska byggföretag ska ges möjlighet att bygga i Sverige, både för att öka konkurrensen och för att minska flaskhalsarna medan Byggkostnadsdelegationen förordar ökad konkurrens i mer allmänna ordalag.

Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta med anledning av vad som ovan anförts för att skapa en ökad konkurrens inom byggsektorn?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:983 besvarad av

den 31 maj

Svar på fråga 1999/2000:983 om ökad konkurrens inom byggsektorn

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Ewa Thalén Finné har frågat mig vilka åtgärder som regeringen ämnar vidta för att skapa en ökad konkurrens inom byggsektorn.

Regeringen har nyligen beslutat om propositionen Konkurrenspolitik för förnyelse och mångfald. I propositionen redovisar regeringen förslag till prioriteringar när det gäller inriktningen av konkurrenspolitiken, vilka bl.a. innebär att de medel som staten har att upptäcka och tillgripa när företag sätter konkurrensen ur spel måste bli ännu mer effektiva. Regeringen har därför beslutat att tillkalla en särskild utredare med uppgift att analysera vissa frågor i konkurrenslagstiftningen @ bl.a. när det gäller regelverket för att motverka överträdelser av konkurrenslagstiftningens förbud mot konkurrensbegränsande samarbete mellan företag och missbruk av dominerande ställning @ i syfte att skapa effektivare verktyg för att spåra upp och ingripa mot karteller och andra allvarliga konkurrensbegränsningar.

Av propositionen framgår vidare att regeringen konstaterar att särskilda insatser behövs för att påverka pris- och kostnadsmekanismerna i byggmaterialsektorn. Konkurrensverket, NUTEK och Kommerskollegium har därför fått i uppdrag att bl.a. analysera orsakerna till pris- och kostnadsskillnader på byggmaterialområdet mellan Sverige och övriga Europa. Regeringen bedömer att en mer transparent prissättning bör främjas, bl.a. genom ökad uppmärksamhet i den konkurrensrättsliga prövningen av exempelvis olika typer av trohetsrabatter.

Jag konstaterar att såväl frågan om effektiviteten i konkurrenslagstiftningen som åtgärder för att främja en mer transparent prissättning i byggsektorn är i linje med Byggkostnadsdelegationens förslag om skärpt konkurrensbevakning. Delegationens slutbetänkande (SOU 2000:44) kommer att remissbehandlas under sommaren.

Därefter kommer regeringen att ta ställning till vilka ytterligare initiativ av regeringen som kan vara påkallade för att främja ökad konkurrens i byggsektorn.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.