ökad alkohol- och tobakskonsumtion

Skriftlig fråga 1999/2000:480 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-01-28
Anmäld
2000-02-01
Besvarad
2000-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 januari

Fråga 1999/2000:480

av Tuve Skånberg (kd) till socialminister Lars Engqvist om ökad alkohol- och tobakskonsumtion

Sedan tobaksskatten sänktes i augusti 1998 har tobakskonsumtionen ökat med 29 %. När däremot regeringen höjde tobaksskatten i augusti 1997 med 18 % sjönk konsumtionen med ca 20 %. Statistiken visar alltså tydligt att en höjning eller sänkning av priset på tobak ger direkta utslag i konsumtionen. Samma förhållande gäller alkoholkonsumtionen, som under perioden sedan augusti 1998 har ökat med 9 %. Årligen dör omkring 8 000 svenskar i tobaksrelaterade sjukdomar, och närmare 6 000 dör i alkoholrelaterade sjukdomar. Den ökade konsumtionen av alkohol och tobak kan på mycket goda grunder antas medföra att flera tusen människor dör i förtid än vad som annars vore fallet.

Hur ämnar socialministern att agera inom regeringen för att ovanstående fakta ska påverka det pågående budgetarbetet?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:480 besvarad av

den 2 februari

Svar på fråga 1999/2000:480 om ökad alkohol- och tobakskonsumtion

Socialminister Lars Engqvist

Tuve Skånberg har frågat mig om hur jag ämnar att agera inom regeringen för att den ökade alkohol- och tobakskonsumtionen ska påverka det pågående budgetarbetet.

Arbetet med den ekonomiska vårpropositionen har precis påbörjats inom Regeringskansliet. Under mars månad kommer regeringsöverläggningar att inledas i syfte att göra prioriteringar mellan olika områden. Min allmänna inriktning är att förebyggande insatser för att främja folkhälsan och därmed minska konsumtionen av alkohol och tobak även fortsättningsvis ska ha hög prioritet i regeringens arbete. Det gäller både i budgetarbetet och i andra relevanta sammanhang.

Den 29-procentiga ökningen av tobakskonsumtion som Tuve Skånberg hänvisar till visar enbart ökningen av tobaksförsäljning. Vad vi däremot inte vet är om det skett en motsvarande ökning av faktisk konsumtion. Kommande uppgifter från nästa ULF-undersökning (Undersökningar om levnadsförhållanden) kommer sannolikt att klargöra detta. Vad vi heller inte med säkerhet vet är hur smugglingen av cigaretter förändrats under samma period. Tullen har sedan den 1 juli 1998 fått ökade befogenheter att öppna post i syfte att förhindra smuggling av cigaretter via posten.

Regeringens arbete med att minska konsumtionen av tobak och alkohol förs på bred front, där lagstiftning kompletteras med information och upplysning.

Regeringen bereder för närvarande en proposition baserad på det EU-direktiv som hälsoministerrådet antog sommaren 1998 (direktiv 98/43/EG) om ett förbud mot indirekt och direkt tobaksreklam. Propositionen innehåller förslag till genomförande av direktivet och den kommer att överlämnas till riksdagen inom de närmaste veckorna. Sverige deltar också aktivt i WHO:s arbete med en ramkonvention mot tobak.

Andra insatser som kan nämnas för att minska tobaksbruket är bl.a. regeringens beslut i juni 1998 om att 10 miljoner kronor årligen under en treårsperiod ska fördelas av Folkhälsoinstitutet till projekt som syftar till att påverka inställningen till tobak hos barn och ungdomar.

Inrättandet av den nationella ledningsgruppen för alkohol och narkotikaförebyggande insatser och branschsamarbetet i OAS (Oberoende alkoholsamarbete) har tillsammans med Folkhälsoinstitutets och Alkoholinspektionens insatser lett till en ökad aktivitet på alkoholområdet.

Regeringen tillsatte år 1995 en parlamentarisk kommitté, Nationella folkhälsokommittén, med uppgift att ta fram förslag till mål och strategier för hälsoutvecklingen. Kommittén ska redovisa sitt slutbetänkande i september år 2000. Under sommaren 1999 tillsattes vidare en organisationskommitté med uppgift att se över Folkhälsoinstitutets roll och uppgifter. Kommittén ska presentera sitt förslag i juni 2000. Därefter är det regeringens avsikt att lägga fram en proposition med förslag till kraftfulla insatser och delvis ny organisation inom folkhälsoområdet. Regeringen avser därmed att återkomma i frågan under år 2001.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.