offentlighetsprincipen

Skriftlig fråga 1997/98:1073 av Martinger, Jerry (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-09-04
Anmäld
1998-09-14
Besvarad
1998-09-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1073 av Jerry Martinger (m) till justitieministern om offentlighetsprincipen

den 4 september

Sverige riskerar för närvarande internationella processer angående den svenska offentlighetsprincipen. Det hävdas bl.a. av USA att Sverige inte följer sina åtaganden enligt TRIPS-avtalet och Bernkonventionen när det gäller adekvat skydd för upphovsrättigheter. Samma uppfattning har framförts av ledande svenska juristprofessorer. Sverige riskerar därmed att offentlighetsprincipens förenlighet med svenska internationella åtaganden prövas i hela dess vidd av internationell domstol, vilket kan komma att ske inom en mycket snar framtid. Genom ett sådant förfarande förlorar Sverige sin möjlighet att på egen hand utforma regler om offentlighetsprincipen på ett för svenska intressen önskvärt sätt, varigenom nämnda princip kan komma att urholkas. De kommittédirektiv angående översyn av offentlighetsprincipen (dir. 1998:32) som regeringen fastställt i april i år anger att kommittéarbetet skall vara avslutat först i september år 2000. Detta tidsperspektiv medför att kommittéarbetet och därpå följande remissbehandling samt eventuellt lagförslag inte kan lösa det nu överhängande hotet mot den svenska offentlighetsprincipen. Problemställningen måste således hanteras med hjälp av de övriga redskap som är tillgängliga för den svenska regeringen i det kortare perspektivet.

Vilka åtgärder avser den svenska regeringen att vidta för att undvika den nu överhängande risken att den svenska offentlighetsprincipen ställs under prövning i internationell domstol?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1073 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1073 om offentlighetsprincipen
    Justitieminister Laila Freivalds

den 17 september

Jerry Martinger har frågat vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att undvika den nu överhängande risken att den svenska offentlighetsprincipen ställs under prövning i internationell domstol.

Offentlighetsprincipen är oerhört viktig. Detsamma gäller skyddet för upphovsrätten. De svenska bestämmelserna innebär att det har gjorts en avvägning mellan de rättigheter som är förbundna med principerna på respektive område. Det har nu visat sig att offentlighetsprincipens företräde framför upphovsrätten ibland kan få orimliga följder. Det är därför nödvändigt att se över frågan om upphovsrättsskyddet bör stärkas i vissa fall. Regeringen har, som Jerry Martinger nämner, beslutat att utreda hithörande frågor inom ramen för en allmän översyn av sekretesslagen och frågor om offentlighetsprincipen och IT. Av en sådan utredning kan förväntas noga genomtänkta förslag till långsiktiga lösningar. Ett utredningsarbete av det slaget måste därför ta tid. Tidsgränserna för just denna utredning är satta med tanke på att den kommer att behandla flera grundlagsfrågor. Jag är emellertid övertygad om att det går att finna en snabbare lösning på det avgränsade problemet att offentlighetsprincipen kan innebära ett "tvångsoffentliggörande" av opublicerade upphovsrättsskyddade verk, en lösning som inte innebär att syftet med offentlighetsprincipen går förlorat. Jag skall därför verka för att få fram en sådan lösning. Vilken form en sådan skulle kunna ha kan jag ännu inte uttala mig om. Detta övervägs för närvarande inom Regeringskansliet. Jag ser därför inte något skäl till att Sverige skulle hamna i ett internationellt tvistlösningsförfarande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.