Offentliga sektorn i lågkonjunktur

Skriftlig fråga 2008/09:652 av Runeson, Carin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-20
Anmäld
2009-02-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-02-27
Besvarad
2009-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga

2008/09:652 Offentliga sektorn i lågkonjunktur

av Carin Runeson (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I valrörelsen 2006 myntade de borgerliga allianspartierna begreppet arbetslinjen. Det betyder att alla som kan arbeta ska arbeta, vilket torde vara en allmängiltig uppfattning. Under de senaste månaderna har dock ett mycket stort antal människor som inget hellre vill än arbeta blivit varslade och även uppsagda. Det är inte enbart inom industrin och företagsvärlden i övrigt som anställda nu blir utan arbete.

Även kommuner och landsting, vår viktiga offentliga sektor, tvingas varsla behövd personal om uppsägning på grund av bland annat minskade statliga bidrag och den rådande lågkonjunkturen. Detta medför i sin tur att den svenska välfärden, vård, skola och omsorg, är i fara och människornas möjligheter till utbildning, omsorg och trygghet hotas. Behovet av utbildning, sjukvård, äldre- och handikappomsorg minskar ju inte på grund av underskott i den kommunala och landstingskommunala börsen. Viktigt är också att ha en god kvalitet inom dessa verksamheter,

På en direkt fråga i en tv-intervju med statsrådet Mats Odell, huruvida regeringen är beredd att tillskjuta mer pengar till kommuner och landsting för att välfärden ska kunna bibehållas, svarade statsrådet ett klart nej med motiveringen att kommunerna måste lära sig att anpassa ekonomin till en lågkonjunktur.

Svaret på tv-journalistens fråga till trots är min fråga till statsrådet Mats Odell:

Ämnar statsrådet vidta några ekonomiska åtgärder så att kvaliteten inom skolan, äldreomsorgen och sjukvården ska kunna bibehållas?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:652 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 27 februari

Svar på fråga

2008/09:652 Offentliga sektorn i lågkonjunktur

Statsrådet Mats Odell

Carin Runeson har frågat mig om jag avser att vidta några ekonomiska åtgärder så att kvaliteten inom skolan, äldreomsorgen och sjukvården ska kunna bibehållas.

Frågeställaren påstår att de statliga bidragen har minskat och att jag sagt nej till att tillskjuta medel till kommuner och landsting. Detta stämmer inte. Regeringen värnar välfärdens kärna – skola, vård och omsorg. I budgetpropositionen för 2009 tillförs kommuner och landsting i storleksordningen 30 miljarder kronor 2009–2011. Bara de sänkta arbetsgivaravgifterna minskar kommunsektorns kostnader med ca 3 miljarder kronor per år. Ett annat exempel är den kommunala fastighetsavgiften som beräknas öka med 1,7 miljarder kronor mellan 2008 och 2009.

Jag har fått liknande frågor från tre andra socialdemokratiska riksdagsledamöter under senare tid. Mitt svar nu blir detsamma, nämligen att utvecklingen i år och under de närmaste åren kommer att innebära en svagare utveckling av skatteunderlaget för kommuner och landsting. Regeringen följer utvecklingen noga. Nya bedömningar av den ekonomiska utvecklingen kommer att presenteras i den ekonomiska vårpropositionen. Som jag tidigare framhållit kan jag inte föregripa detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.