Offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2005/06:1457 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-21
Anmäld
2006-04-21
Besvarad
2006-04-26
Svar anmält
2006-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 april

Fråga 2005/06:1457 av Bertil Kjellberg (m) till näringsminister Thomas Östros (s)

Offentlig upphandling

Näringsminister Östros har i pressmeddelande den 6 april givit Nutek och Vinnova i uppdrag att utreda hur offentlig upphandling ska kunna bidra till ökad innovation och förnyelse. Offentlig upphandling kan vara en viktig drivkraft för teknikutveckling och affärsmöjligheter i näringslivet, sägs bland annat.

Många, inte minst Konkurrensverket, har betonat betydelsen av offentlig upphandling för att ge konkurrenstryck i den offentliga sektorn.

Ett problem är då de många konsortial- eller leveransavtal som finns mellan kommuner eller mellan kommuner och kommunala bolag, där ingen konkurrens hittills tillåtits och som i flera fall har varit i kraft sedan 70-talet och med evig förlängningsklausul. Ett exempel är Sydskånes avfallsaktiebolags ägares konsortialavtal som löper mellan 1974 och 2025 och förlängs med fem år i taget om det inte sägs upp två år före avtalstidens slut.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta mot sådana avtal som inte tillåter konkurrens mellan olika aktörer?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1457 besvarad av

den 26 april

Svar på fråga 2005/06:1457 om offentlig upphandling

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Bertil Kjellberg har frågat näringsministern vilka åtgärder han avser att vidta mot sådana avtal som inte tillåter konkurrens mellan olika aktörer.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågan om en kommun kan ingå avtal med ett av kommunen ägt bolag om utförande av en tjänst för kommunen är en fråga som inte är helt klarlagd.

Frågan om en upphandlande enhet haft rätt att göra ett köp av ett bolag som enheten är delägare i har behandlats av EG-domstolen (C-107/98, Teckal). Av rättsfallet framgår att köp från bolag i vilket köparen är delägare inte undantas från kravet på offentlig upphandling enbart på grund av ägarförhållandena. För detta krävs att den upphandlande enheten utövar en kontroll över bolaget motsvarande den som enheten utövar över sin egen förvaltning och vidare att bolaget bedriver huvuddelen av sin verksamhet tillsammans med den upphandlande enheten eller de upphandlande enheter som innehar bolaget.

Något prejudicerande avgörande från Regeringsrätten angående Teckaldomens inverkan på svenska förhållanden finns ännu inte. Regeringsrätten har dock nyligen beslutat att meddela prövningstillstånd i ett mål som gäller en dom från Kammarrätten i Göteborg av den 22 december 2005, där kammarrätten funnit att ett avtal som två kommuner i södra Sverige slutit med ett av kommunerna samägt bolag om avfallshantering som ingåtts utan upphandling stred mot lagen om offentlig upphandling och att upphandlingen därför skulle göras om.

Vidare vill jag erinra om att EG-kommissionen inlett en översyn av direktiven som rör rättsmedlen för offentlig upphandling i syfte bland annat att göra dem mer effektiva. Ett förslag från kommissionen har utlovats till i maj. Jag avser att avvakta resultatet av översynen innan jag tar ställning till behovet av eventuella lagstiftningsåtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.