Offentlig upphandling av livsmedel

Skriftlig fråga 2017/18:544 av John Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-22
Överlämnad
2017-12-27
Besvarad
2018-01-10
Sista svarsdatum
2018-01-10
Svarsdatum
2018-01-10
Anmäld
2018-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Livsmedelsindustrin är den fjärde största industrin i Sverige och en mycket viktig sektor för jobb och tillväxt i hela landet. Den offentliga sektorn står för en stor del av inköpen av livsmedel.

Vid offentliga inköp av livsmedel till skolor och äldreomsorg läggs stor vikt vid att livsmedlen är ekologiska. Detta är naturligtvis bra, men det finns andra faktorer som är minst lika viktiga.

God livsmedelskvalitet, god djurhållning och liten miljöpåverkan är även karakteriserande för det konventionella jordbruket i Sverige. Det är viktigt att inte bara stirra sig blind på en ekomärkning utan att en helhetsbedömning görs.

För att höja kvaliteten på maten och motverka äldres undernäring har Alliansen bland annat förslagit att ett måltidslyft införs inom äldreomsorgen.

Med bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att höja kvaliteten på livsmedel som upphandlas offentligt inom skola och äldreomsorg?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:544 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2017/ 07937

/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:544 av John Widegren (M)
Offentlig upphandling av livsmedel

John Widegren har frågat mig hur jag och regeringen avser att höja kvaliteten på livsmedel som upphandlas offentligt inom skola och äldreomsorg.

Rätt använd kan offentlig upphandling vara ett effektivt verktyg för att åstadkomma flera positiva effekter i samhället, t.ex. ökad tillväxt och sysselsättning, innovation samt goda hållbarhetseffekter. Därför har regeringen vidtagit en rad åtgärder på området.

Den nationella upphandlingsstrategi som regeringen lanserade sommaren 2016 syftar bl.a. till att stimulera myndigheter och enheter att använda upphandling som ett verktyg för att åstadkomma positiva effekter i den egna verksamheten och i samhället i stort. I strategin framhålls bl.a. att upphandlingen av livsmedel och måltidstjänster är ett område där kraven som ställs bör återspegla medborgarnas förväntningar på att svenska djurskyddskrav uppfylls. Upphandlingsregelverket ger alla förutsättningar för det offentliga att köpa livsmedel till skolan och äldreomsorgen till god kvalitet. Nu handlar det för respektive upphandlande myndighet, såsom den enskilda kommunen, om att säkerställa ett strategiskt förhållningssätt till inköpsarbetet vilket inbegriper strategiska beslut på ledningsnivå om att prioritera kvalitet.

I januari 2017 trädde den nya upphandlingslagstiftningen i kraft. Den kommer sannolikt att underlätta för små och medelstora företags förutsättningar att delta i upphandlingar om offentliga kontrakt. Regeringen har vidare gett Upphandlingsmyndigheten ett särskilt uppdrag att förstärka kompetensen när det gäller upphandling av livsmedel och måltidstjänster inom offentlig sektor. Uppdraget syftar till att stärka kompetensen hos upphandlande myndigheter, enheter och leverantörer gällande strategisk upphandling av livsmedel och måltidstjänster. En delrapport lämnas i februari 2018 och ska slutredovisas i februari 2019. Upphandlings-myndighetens hållbarhetskriterier för livsmedel och måltidstjänster är även ett värdefullt stöd för den enskilda kommunen.

Offentlig konsumtion är en av de sektorer som omfattas av livsmedelsstrategin. Regeringen har inom ramen för strategin fortsatt finansierat kompetenscentrum för offentliga måltider vid Livsmedelsverket. Det ger stöd och råd till kommuner, landsting och regioner för att utveckla de offentliga måltiderna till förskola, skola och äldreomsorg. Kompetenscentrum har i uppdrag att arbeta för en fortsatt utveckling av de offentliga måltiderna i linje med vad som anges i livsmedelsstrategin. Exempel på aktuella insatser är råd om måltider i hemtjänsten och på äldreboenden som Livsmedelsverket har reviderat och som ska lanseras i början av 2018 och nya rekommendationer för näringsriktiga måltider inom vård och omsorg. Livsmedelsverket arrangerar årligen måltidsdagar. I år samlades närmare 500 deltagare från kommuner, landsting och regioner. Det visar på intresset ute i landet för de här frågorna och det gläder mig.

Stockholm den 4 januari 2018

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.