Obligatoriska alkolås

Skriftlig fråga 2005/06:1699 av Aronson, Marita (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-24
Anmäld
2006-05-24
Besvarad
2006-05-31
Svar anmält
2006-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga 2005/06:1699 av Marita Aronson (fp) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Obligatoriska alkolås

På våra vägar dödas varje år 150 personer på grund av rattfylleri. Hela orsaken till detta är att 14 000@15 000 personer kör onyktra i trafiken varje dag. Utöver detta tillkommer åtskilliga hundra skadade @ ofta med livslång invaliditet som följd.

Ungdomsfylleriet är omfattande och flera unga kommer i dag bakfulla till sitt arbete. Välgrundad statistik visar dessutom att 1 % ökning av alkoholkonsumtionen ger 0,6 % ökning av rattonykterheten.

En nyligen redovisad studie visar att av antalet ungdomar i åldrarna 16@18 år som kört eller åkt med rattonyktra har 36 % av pojkarna och 11 % av flickorna kört rattfulla medan 9 % av pojkarna och 17 % av flickorna åkt med rattfulla.

Enligt Vägverket kostar det 17 miljoner att bygga bort ett dödsfall per år på en viss sträcka. Den summa som Vägverket avsätter för information till bland annat ungdomar om faran med rattonykterhet är omkring 15 miljoner per år.

Genom att öka, effektivisera och fokusera en redan god information om rattonykterhet och dess konsekvenser kunde Vägverket med stor säkerhet öka cost@benefit-effekten i arbetet mot trafikdöden. Ett annat sätt är att införa obligatoriskt alkolås efter fylleriförseelser.

Vilka åtgärder avser statsrsådet att vidta för att genomföra obligatoriskt alkolås som en lämplig åtgärd efter indikerad eller noterad fylleriförseelse, och när kommer en sådan åtgärd att vara genomförd?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1699 besvarad av

den 31 maj

Svar på fråga 2005/06:1699 om obligatoriska alkolås

Statsrådet Ulrica Messing

Marita Aronson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att genomföra obligatoriska alkolås efter rattfylleribrott och när sådana åtgärder kan vara genomförda.

Jag vill först understryka hur viktigt arbetet med att bekämpa rattonykterheten är för att öka trafiksäkerheten. Det är inte acceptabelt att människor skadas och dödas i trafiken på grund av att personer sätter sig bakom ratten med alkohol eller andra droger i kroppen. För att bekämpa alkohol och andra droger i trafiken har regeringen vidtagit en lång rad åtgärder de senaste åren. Bland annat har promillegränserna sänkts, straffskalorna skärpts och en nollgräns för andra droger i trafiken införts. Antalet alkoholutandningsprov som polisen gör fortsätter också att öka och tekniken för alkoholtester har utvecklats vilket kommer att leda till att fler påverkade förare upptäcks och lagförs.

Regeringen har också tillsatt en utredning som ska se över möjligheterna att införa ett obligatoriskt krav på alkolås i alla nya bilar senast 2012 och i alla nya tunga fordon senast 2010. Utredningen ska också föreslå åtgärder för att öka acceptansen för och användningen av alkolås. En viktig del av detta är, som Marita Aronsson påtalar, en ökad användning av alkolås för den som har begått rattfylleribrott. En annan del är hur man på olika sätt ska kunna öka en generell användning av alkolås. Utredningen ska lämna sin slutrapport under juni 2006. Jag avvaktar nu denna slutrapport för att se vad utredningen föreslår i frågan.

Vägverket har också på regeringens uppdrag avlämnat en rapport om läkarnas anmälningsplikt. Läkarna har i dag en skyldighet att till länsstyrelsen anmäla körkortsinnehavare som på grund av medicinska skäl, exempelvis alkoholism, är uppenbart olämplig att ha körkort. I dag kommer få sådana anmälningar in. Vägverket föreslår bland annat ändringar i bestämmelserna så att förfarandet med läkarnas anmälningsplikt ska bli mer effektivt. Förslaget är under remiss. Jag kommer därefter att ta ställning till förslagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.