Obligatorisk förskola för vissa barn
Skriftlig fråga 2021/22:1077 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-02-10
- Överlämnad
- 2022-02-14
- Anmäld
- 2022-02-15
- Svarsdatum
- 2022-02-23
- Sista svarsdatum
- 2022-02-23
- Besvarad
- 2022-02-23
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Sverigedemokraterna driver frågan om att införa obligatorisk förskola för vissa barn. Barn som växer upp i områden med hög segregation där invandrargrupper dominerar riskerar att följa det parallella samhällets struktur under sin uppväxt och bli främmande för det svenska majoritetssamhället. Den som står utanför det svenska samhället har sämre möjligheter att stå emot förtryck och normer baserade på heder.
För att underlätta för de barn som växer upp i sådana områden har vi föreslagit att förskolan under vissa omständigheter ska vara obligatorisk för barn mellan tre och fem år. Förskolan ska då kunna fungera som ett fönster in i det svenska samhället. Förhoppningsvis ska detta kunna leda till att barn som växer upp i utanförskap kan förbättra sina språkkunskaper och få en känsla av att det svenska samhället inte är någonting främmande utan i stället någonting man har förståelse för och en relation till sedan barndomen.
Statsrådet har i medier (Vestmanlands Läns Tidning den 10 februari 2022) givit utryck för att han och regeringen varit om inte godtrogna så i alla fall drabbade av snällism, man har helt enkelt inte ställt tillräckligt höga krav på de invandrade individerna. Alltför många står långt ifrån arbetsmarknaden och är bidragsberoende.
Med anledning av det ovan anförda frågar jag statsrådet Anders Ygeman:
Avser statsrådet, inom sitt ansvarsområde och som ett led i integrationen, att verka för att obligatorisk förskola för vissa barn införs?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1077 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2021/22:1077 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)
Obligatorisk förskola för vissa barn
Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig om jag inom mitt ansvarsområde och som ett led i integrationen, avser att verka för att obligatorisk förskola för vissa barn införs.
Förskolan förbereder barnens skolgång genom undervisning som bl.a. stimulerar språkutvecklingen. Barn som är utrikes födda och inrikes födda barn med två utrikes födda föräldrar deltar i lägre utsträckning i förskolan i jämförelse med övriga barn. Deltagandet i förskolan är också lägre bland barn i familjer med svag socioekonomi, exempelvis när föräldrarna har låg utbildningsnivå, svag förankring på arbetsmarknaden eller är långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd. Forskning visar att de barn som har sämre grundförutsättningar inför skolstart exempelvis till följd av annat modersmål än svenska eller svag socioekonomisk bakgrund, är de som har störst nytta av att delta i förskolans undervisning. Förskola av hög kvalitet bidrar till att stärka barnens förutsättningar inför skolstarten.
Regeringen anser att det är angeläget att öka deltagandet i förskolan och tillsatte därför en utredning 2019 (Dir. 2019:71). Utredningen om fler barn i förskolan för bättre språkutveckling i svenska har analyserat deltagandet i förskolan och lämnat förslag med syfte att öka deltagandet och stärka förskolans arbete med barnens språkutveckling (SOU 2020:67).
Utredningen hade också i uppdrag att analysera de rättsliga förutsättningarna för och undersöka hur nyanländas barn, enligt lämplig definition, ska ha rätt till en obligatorisk språkförskola från 3 års ålder med minst 15 timmar i veckan inom ramen för den vanliga förskolan med fokus på språkutveckling i svenska. Bakgrunden till att denna fråga utreddes var den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.
Utredningen har övervägt olika sätt att genomföra uppdraget att nyanländas barn ska ha rätt till en obligatorisk språkförskola från 3 års ålder. De alternativ som utredningen analyserat var dels en förskola som är obligatorisk för vissa barn, dvs. en slags ”förskoleplikt”, dels en verksamhet som är obligatorisk för kommunerna att anordna men där deltagandet för barn är frivilligt. Utredningen fann att uppdraget bäst genomförs genom att det blir obligatoriskt för kommunerna att erbjuda förskola till barn som har behov av förskola för att få en bättre språkutveckling i svenska. Utredningen bedömde att en obligatorisk förskola för vissa grupper av barn riskerar att vara i strid med diskrimineringslagen och därmed inte bör genomföras.
Förskolan ligger inom Skolministerns ansvarsområde, men som Integrations- och migrationsminister, med särskilt ansvar för segregationspolitiken anser jag att det är mycket angeläget att ge alla barn och unga bra förutsättningar att uppnå goda kunskapsresultat i skolan och förskolan är en viktig del i det. Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss, Förskola för fler barn, och avser att inom kort att lämna en proposition till riksdagen med förslag som syftar till att öka deltagandet i förskolan.
Stockholm den 23 februari 2022
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.