obligatorisk avmaskning av hundar

Skriftlig fråga 2000/01:523 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-10
Anmäld
2001-01-16
Besvarad
2001-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga 2000/01:523

av Harald Nordlund (fp) till jordbruksminister Margareta Winberg om obligatorisk avmaskning av hundar

Om EU förhindrar oss att tillämpa vår specialbestämmelse om obligatorisk avmaskning av hundar, som kommer in i landet, är risken överhängande att vi får en ofrivillig import av den typ av dvärgbandmask, som kallas rävdvärgbandmask och som också sprids av hundar.

Hittills har de nordiska länderna, utom Danmark, och dessutom England, varit befriade från den. Om Sverige inte får behålla den obligatoriska avmaskningen av införda hundar, kommer detta förhållande sannolikt att förändras. Eftersom Norge inte är EU-medlem och inte omfattas av EU-direktivet kan man förvänta att norrmännen kommer att införa ett krav, motsvarande det vi tidigare haft, på hundar som införs från Sverige. Risken är reell. I Schweiz där denna typ av dvärgbandmask är förekommande, smittas en eller två personer per miljon och år. Den siffran har hållit sig konstant i uppemot hundra år. Men att bli drabbad av dvärgbandmask kan vara mycket allvarligt och leda till både svår sjukdom och död.

Mellan 40 och 50 % av rävarna bär på parasiten i Mellaneuropa. I Sverige finns en annan typ av dvärgbandmask, som bärs av hundar, i området norr om polcirkeln. Den upptäcks ungefär en gång per tio år och är besvärande för rennäringen.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga jordbruksministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra att denna, för oss nya typ av dvärgbandmask, etableras i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:523 besvarad av

den 23 januari

Svar på fråga 2000/01:523 om obligatorisk avmaskning av hundar

Jordbruksminister Margareta Winberg

Harald Nordlund har frågat mig vad jag avser att vidtaga för åtgärder för att förhindra att rävens dvärgbandmask etableras i Sverige.

Kommissionen har lämnat ett förslag till förordning om djurhälsovillkor som ska tillämpas vid förflyttningar av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte. Syftet med förslaget är att underlätta för människor att resa med sällskapsdjur till EU samt inom EU. Förordningen ska enligt kommissionens förslag träda i kraft den 1 januari 2002.

De av kommissionen föreslagna djurhälsovillkoren avseende hundar och katter syftar enbart till att förhindra spridning av rabies. Därtill anges i förslaget att enskilda medlemsstater som önskar tillämpa djurhälsovillkor utöver de som nämns i förordningen kan ansöka hos kommissionen om tilläggsgarantier.

Beslut om den nya förordningen tas av rådet och Europaparlamentet gemensamt. Diskussioner i en arbetsgrupp under rådet kommer att påbörjas under Sveriges ordförandeskap. Kommissionens förslag kan komma att ändras under arbetets gång.

Sverige ställer sig principiellt positiv till gemenskapsregler vad avser förflyttning av hundar och katter, vilket motiveras av det goda rabiesläget inom EU. Sverige anser dock att det är mycket angeläget att även andra smittrisker beaktas, t.ex. de risker som är förknippade med rävens dvärgbandmask. Om denna parasit kommer in i landet kan konsekvenserna bli mycket allvarliga. Sverige anser att länder som i dag tillämpar krav på avmaskning av hundar och katter bör få upprätthålla detta krav. Jag avser att verka för nödvändiga ändringar i kommissionens förslag för att detta ska kunna uppnås.

Med hänvisning till ovanstående anser jag att inga ytterligare åtgärder i nuläget är nödvändiga från min sida för att säkerställa att Sverige även i fortsättningen får kräva avmaskning av hundar och katter som förs in i landet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.