Till innehåll på sidan

Oberoende undersökning av attack mot sjukhus i Kunduz

Skriftlig fråga 2015/16:122 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-08
Överlämnad
2015-10-08
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-21
Sista svarsdatum
2015-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 3 oktober besköts och bombades vid upprepade tillfällen ett sjukhus i Kunduz i norra Afghanistan. Vid attacken dödades ett tjugotal anställda hälsoarbetare och patienter, och drygt 40 personer skadades. Sjukhuset drivs av Läkare utan gränser. Attacken måste betraktas som ett tydligt krigsbrott.

USA har medgett att man låg bakom attacken. Först hävdade man att det var ett exempel på oavsiktliga skador på civila mål, sedan att det var en tragisk händelse och nu försöker företrädare för den amerikanska armén lägga ansvaret på den afghanska regeringen.

Det krävs nu en oberoende utredning av attacken. Sedan 1991 finns International Humanitarian Fact Finding Commission, IHFCC, som skapades genom paragraf 90 i det första tilläggsprotokollet till Genèvekonventionen. Läkare utan gränser har begärt att IHFCC nu utreder attacken i Kunduz.

Varje land som undertecknat tilläggsprotokollet kan begära en undersökning. Sverige, som var det första land att ratificera tilläggsprotokollet, har därför nu en möjlighet att stå upp för den internationella humanitära rätten och begära en oberoende undersökning.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige ska begära att IHFCC ska genomföra en utredning av attacken mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:122 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:122 av Hans Linde (V) Oberoende undersökning av attack mot sjukhus i Kunduz

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige

ska begära att International Humanitarian Fact Finding Commission, IHFFC, ska genomföra en utredning av attacken mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz som ägde rum 3 oktober.

Omvärlden mottog nyheterna om attacken med stor bestörtning och jag vill djupt beklaga det inträffade. Våra tankar går till de anhöriga och till hela Läkare utan gränsers organisation.

Det viktiga arbete som humanitära organisationer gör måste respekteras och arbetet får inte försvåras av våld. I Genèvekonventionerna och dessas tilläggsprotokoll finns regler som innebär att sjukvårdspersonal och civila ska skyddas. Enligt folkrätten har inblandade stater en skyldighet att utreda om misstänkta krigsförbrytelser har begåtts. Det gäller också vid händelser som denna i Kunduz.

Det är av största vikt att händelserna i Kunduz utreds och vi noterar

att amerikanska och afghanska myndigheter, liksom Nato, har påbörjat utredningar. Sverige kommer noga följa dessa med förväntningen att de genomförs på ett noggrant, transparent och skyndsamt sätt.

Sverige är pådrivande i arbetet med att stärka tillämpningen av den inter-nationella humanitära rätten. I det sammanhanget driver vi också på för att undersökningsmekanismer som den internationella undersöknings-kommissionen ska användas.

Kommissionen kan dock bara inleda en undersökning med samtycke

från den eller de berörda staterna. Enligt uppgifter på kommissionens hemsida står den redo att inleda en undersökning och är i kontakt med Läkare utan gränser. Sverige skulle vilja se en sådan utredning.

Stockholm den 20 oktober 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.