Till innehåll på sidan

Oanmälda och anmälda kontroller av småskaliga slakterier

Skriftlig fråga 2020/21:1591 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-02
Överlämnad
2021-02-03
Anmäld
2021-02-04
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

De allra flesta djur i Sverige föds upp och slaktas på ett bra sätt. De övergrepp på djur som medierna den senaste tiden har avslöjat på svenska gårdar och slakterier är avskyvärda och oacceptabla. Det visar också att nuvarande regelverk för att trygga djurens välfärd inte är tillräckliga.

Enligt Livsmedelsverket finns det cirka 170 små slakterier. Man gör planerade och händelsestyrda kontroller men det är näst intill omöjligt att kontrollera alla.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att minska riskerna för att djur utsätts för onödigt lidande på små slakterier?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1591 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/00352 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1591 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Oanmälda och anmälda kontroller av småskaliga slakterier

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att minska riskerna för att djur utsätts för onödigt lidande på små slakterier.

I Sverige finns ungefär 200 slakterier, varav 74 stycken är vilthanterings-anläggningar. På slakterierna finns officiella veterinärer anställda av Livsmedelsverket som besiktigar djuren innan och efter slakt, men det är slakteriets storlek som avgör om en officiell veterinär alltid finns på plats eller bara under delar av dagen. För tamboskap går gränsen för ständig närvaro vid en årsvolym över 1 000 ton och för fjäderfä över 2 000 ton, vilket innebär att 25 tamboskapsslakterier och 7 fjäderfäslakterier har ständig närvaro av officiell veterinär.

På alla slakterier utför de officiella veterinärerna även djurskyddskontroller, dessa kan vara planerade eller händelsestyrda och omfattar bl.a. hantering av djur, hållande och skötsel samt bedövning och avlivning. De officiella veterinärerna kan i akuta situationer fatta nödvändiga beslut för att förhindra djurlidande, t.ex. att förbjuda slakt eller besluta om omedelbar avlivning av djur. Precis som för andra verksamheter med djur har även länsstyrelserna till uppgift att utföra kontroller över djurskyddet på slakterierna.

Det är i slutändan alltid slakteriets ansvar att djuren behandlas väl från det att de kommer till slakteriet tills att de avlivas. Hur många kontroller som än utförs kan det aldrig ersätta personalens betydelse för djurens välfärd.

Regeringen kommer med intresse fortsätta följa frågorna noga för att säkerställa att vi har så effektiva verktyg som möjligt.

Stockholm den 10 februari 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.