Nytt uppdrag till Brå

Skriftlig fråga 2011/12:266 av Alfsson, Thoralf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-20
Anmäld
2011-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-01-09
Svar anmält
2012-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga

2011/12:266 Nytt uppdrag till Brå

av Thoralf Alfsson (SD)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

Med anledning av att regeringen den 19 december presenterade en ny webbsida med rubriken ”Vanliga nätmyter om invandrare och minoriteter” vill jag ställa en fråga.

I det som regeringen kallar myt 8 kommer en hel rad påståenden som säger sig grundas på statistik från Brå. Jag vill härmed framhålla att den rapport som regeringen hänvisar till kom 2005 och bygger på statistik från 1997–2001. Med andra ord är uppgifterna 10–15 år gamla och därmed ej aktuella.

För att få adekvata uppgifter är det nu hög tid att regeringen ger Brå i uppdrag att utföra en ny studie som grundar sig på den senaste statistiken inom brottsområdet då det är av stor vikt för trovärdigheten oavsett om myt 8 är en myt eller en sanning.

Är statsrådet beredd att verka för att en ny studie utförs angående brott bland svenskar och invandrare?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:266 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 9 januari

Svar på fråga

2011/12:266 Nytt uppdrag till Brå

Justitieminister Beatrice Ask

Thoralf Alfsson har frågat mig om jag är beredd att verka för att det utförs en ny studie som belyser brottsligheten bland personer som är födda i Sverige respektive personer som har invandrat till Sverige. Alfsson påpekar att de senaste uppgifterna från Brottsförebyggande rådet (Brå) avser perioden 1997–2001 och därmed inte är aktuella längre.

Eftersom avsaknad av fakta om brottslighet bland personer som invandrat till Sverige kan bidra till att myter skapas och befästs finns det ett värde i faktabaserad kunskap på området. Under de senaste decennierna har frågan belysts i omgångar av Statistiska centralbyrån (SCB) och Brå och även inom den akademiska forskningen. Sammantaget kan konstateras att förekomsten av personer med utländsk bakgrund i brottsregistren är relativt stabil mellan olika studier och över tid. Trots stora samhällsförändringar och olika metoder för att belysa frågan är slutsatserna genomgående i stort desamma under flera decennier. Senast i början av 2011 publicerades en forskningsrapport vid Stockholms universitet som avser data från 2005 och som bekräftar de tidigare stabila resultaten på området.

De upprepade studierna om brottslighet bland personer med utländsk bakgrund ger inte några skäl att anta att förhållandena skulle ha förändrats på något avgörande sätt under senare år. Jag ser i nuläget inget skäl att särskilt prioritera en ny studie.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.