nytillverkning av delar till äldre bilar

Skriftlig fråga 1998/99:260 av Gustafsson, Lars (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-01-20
Anmäld
1999-01-26
Besvarad
1999-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:260 av Lars Gustafsson (kd) till näringsministern om nytillverkning av delar till äldre bilar

den 20 januari

I EU har förslag lagts fram vilket skulle innebära att nytillverkning av delar till äldre bilar skulle förbjudas. Exempel på konsekvenserna av ett sådant beslut är den nystartade belgiska fabrik för nytillverkning av bildelar till äldre/veteranbilar, som därmed riskerar nedläggning. Enligt uppgift beslöt EU att ånyo pröva frågan om tre år. Även andra förslag som ändrat skrotningssystem för bilar, vilket innebär att äldre fordon inte kan brukas och bevaras för eftervärlden har framförts. Dylika förslag kommer att bli ett dråpslag mot personer med intresse för äldre/veteranfordon. Även den pågående svenska bilskatteutredningen oroar med liknade tankegångar. I Sverige ägnar sig ca 500 000 personer åt hobbyn med äldre fordon. Det finns även mindre företag som restaurerar bilar och andra fordon på hel- eller deltid. Man kan med fog påstå att det är en stor kulturinsats som denna intressegrupp utför. Nya delar är ett mycket viktigt inslag i återställandet av fordonen till ett funktionsdugligt och utseendemässigt gott skick. Tillgången till nya delar är också väsentlig för trafiksäkerheten. Begagnade delar kan inte alltid återanvändas, vilket medför nyanskaffning för en fullgod funktion. Alternativen kan i vissa fall innebära renovering till en mycket hög kostnad på grund av det rena hantverksarbete som erfordras. Denna insikt har sedan länge funnits i USA, där nyproduktion av delar till äldre fordon utgör en växande marknad. Genomförs tankar på att stoppa nyproduktion av delar till äldre bilar, inskränkningar för bevarande av äldre fordon m.m. kommer detta att bli ett dråpslag även mot svenska veteranentusiaster och deras hobby.

Vilka åtgärder tänker näringsministern vidta för att förhindra ett eventuellt EU-förbud som på detta sätt medför inskränkningar för veteranfordonshobbyn?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:260 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:260 om nytillverkning av delar till äldre bilar
    Justitieminister Laila Freivalds

den 18 februari

 

Lars Gustafsson har frågat näringsministern vilka åtgärder han tänker vidta för att förhindra att vissa EG-rättsliga bestämmelser medför inskränkningar för veteranfordonshobbyn. Frågan rör främst tillverkning av reservdelar men berör också skrotning.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Tillverkare av reservdelar kan få ensamrätt att sälja dem. För ensamrätt krävs dock att reservdelen i sig har en sådan särprägel att den enligt mönsterskyddslagen kan registreras hos Patent- och registreringsverket och att en sådan registrering sker.

Det har inom gemenskapen inte fattats något beslut om att förbjuda nytillverkning av reservdelar till äldre bilar. Tvärtom har det inom gemenskapen tagits initiativ för en ökad konkurrens på reservdelsmarknaden. Europaparlamentet och rådet antog i oktober förra året ett direktiv om mönsterskydd. I direktivet anges bl.a. att medlemsstaterna får behålla nuvarande regler om mönsterskydd för reservdelar. De medlemsstater som så önskar får även ändra sina regler, om ändringarna innebär en liberalisering av reservdelsmarknaden. Denna fråga skall för svensk del övervägas vid genomförandet av direktivet.

Under 1997 presenterade kommissionen ett förslag till direktiv om skrotbilar. Förslaget syftar till att säkerställa en hög miljöskyddsnivå inom EU och bevara den inre marknadens funktion vad gäller uttjänta fordon. Det syftar också till att förhindra uppkomsten av avfall från fordon och till att främja återanvändning, materialåtervinning och återvinning av fordon och deras komponenter. Förslaget överensstämmer till stor del med de regler som redan finns i Sverige om bilskrotning och producentansvar för bilar. Kommissionens förslag behandlas för närvarande i rådet och parlamentet. De syften som ligger bakom förslaget bör snarare främja än motverka intresset av att tillvarata äldre bilar.

De EG-rättsliga bestämmelser som Lars Gustafsson berör synes således inte medföra några inskränkningar för veteranfordonshobbyn.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.