Nykterhetskontroller på väg

Skriftlig fråga 2019/20:900 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-05
Överlämnad
2020-02-06
Anmäld
2020-02-07
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Antalet nykterhetskontroller på våra vägar har under lång tid minskat, vilket inte kan vara acceptabelt.

Med färre nykterhetskontroller är det stor risk för en försämrad trafiksäkerhet, för fler trafikolyckor och för ett stort mänskligt lidande.

Alkobommarna vid våra hamnar och gränsstationer är ännu inte uppsatta, utan det är endast i Göteborgs hamn som detta är gjort. Med färre vägkontroller och bristande kontroller vid våra gränsstationer riskerar vägarna i Sverige att trafikeras av fler onyktra chaufförer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att öka antalet nykterhetskontroller på våra vägar? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:900 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/00501/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:900 av Sten Bergheden (M)
Nykterhetskontroller på väg

Sten Bergheden har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att öka antalet nykterhetskontroller på våra vägar.

Låt mig inledningsvis säga att det är mycket positivt att antalet döda och svårt skadade i trafiken under 2019 har minskat i jämförelse med 2018. Trafiksäkerhetsarbetet är en självklar och viktig del av Polismyndighetens verksamhet. Målet är först och främst att bidra till en minskning av antalet döda och skadade i trafiken och att skapa trygghet för trafikanterna. Enligt Polismyndighetens trafikstrategi ska de polisiära insatserna bidra till att sänka medelhastigheten och att öka andelen nyktra förare i trafiken.

Under 2019 ökade antalet trafiksäkerhetsåtgärder utförda av Polismyndigheten. Statistik från myndigheten visar exempelvis att antalet alkoholutandningsprover ökat med 14 procent under förra året jämfört med året innan. Antalet anmälda rattfylleribrott och drograttfylleribrott har ökat med 3,3 respektive 2,3 procent jämfört med 2018.

För att förbättra förutsättningarna för polisen genomför regeringen en historisk satsning på Polismyndigheten. Antalet anställda i myndigheten har ökat med snart 3 500 mot målet 10 000 fler anställda till 2024. Det är emellertid Polismyndighetens ansvar att avgöra hur den samlade resursen ska användas i förhållande till verksamhetens behov.

Vidare kan nämnas att i uppdraget till utredningen om effektivare kontroller av yrkestrafik på väg (Dir 2019:51) ingår att ta ställning till om det finns skäl att införa ett system med så kallade trafiksäkerhetskontrollanter som ska ha till uppgift att utföra sållningsprov för alkohol. I uppdraget ingår bl.a. att analysera vilken roll och vilket mandat en trafiksäkerhetskontrollant bör ha och hur en sådan funktion förhåller sig till redan befintliga personalkategorier

Mot bakgrund av Polismyndighetens expansion och ökade antal trafiksäkerhetsåtgärder finner jag därför för närvarande ingen anledning att vidta några ytterligare åtgärder.

Stockholm den 12 februari 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.