nyhetsförmedling

Skriftlig fråga 2001/02:1579 av Wegestål, Karin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-30
Besvarad
2002-09-12
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 augusti

Fråga 2001/02:1579

av Karin Wegestål (s) till kulturminister Marita Ulvskog om nyhetsförmedling

I Sverige har medierna inte informerat om de uppseendeväckande händelserna vid Haagtribunalen, på domstolens sista arbetsdag före sommaruppehållet, den 27 juli 2002. I Time-Sonline däremot fanns dagen efter en kort artikel av Adam Sage i Paris. Där uppgavs, att trots att den förre presidenten, Slobodan Milosević, riskerar en hjärtattack om han fortsätter att driva sitt eget försvar i rätten korsförhörde han den f.d. chefen för den serbiska underrättelsetjänsten, Rade Marcović.

Denne ansågs vara åklagarens viktigaste insidervittne, sedan rättegången började. Mark

ovićs vittnesmål ansågs kunna ge åklagaren möjlighet att bevisa Miloevićs ansvar för grymheterna under inbördeskriget i Kosovo.

Men Rade Marković förnekade i stället att Miloević gav order om massakrer och etnisk rensning i Kosovo 1999. "Vårt uppdrag var att svara för liv och säkerhet för civila i Kosovo, både serber och albaner", sade han. Marcović förnekade också att serberna hade förberett en massdeporteringsplan. I stället bekräftade han den anklagades uppgifter, att albanerna flydde från Kosovo för

att undkomma Natos bombningar.

Det har framkommit fler intressanta uppgifter efter hand, som att vittnet mutats och torterats.

Mot denna bakgrund är min fråga:

Vad tänker kulturministern göra för att säkerställa en allsidig nyhetsförmedling?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1579 besvarad av

den 12 september

Svar på fråga 2001/02:1579 om nyhetsförmedling

Kulturminister Marita Ulvskog

Karin Wegestål har frågat mig vad jag tänker göra för att säkerställa en allsidig nyhetsförmedling.

Genom beslut av riksdag och regering finns sedan länge ett stöd för oberoende medier och en mångfald av medier i Sverige.

Public service-företagen har en viktig funktion att fylla i det svenska medielandskapet, inte minst när det gäller nyhetsförmedlingen. Av sändningstillstånden till Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio (SR) framgår bl.a. att nyhetsverksamheten i SVT och SR ska bedrivas så att en mångfald i nyhetsurval, analyser och kommentarer kommer till uttryck i olika program. Företagen ska meddela nyheter, stimulera till debatt, kommentera och belysa händelser och skeenden och därvid ge den allsidiga information som medborgarna behöver för att vara orienterade och ta ställning i samhälls- och kulturfrågor. Nyhetsförmedling och samhällsbevakning ska utgå från olika perspektiv, så att händelser speglas utifrån olika geografiska, sociala och andra utgångspunkter.

Även inom dagspressens område arbetar regeringen för att säkerställa en allsidig nyhetsförmedling. Genom kraftiga satsningar på presstödet de senaste åren underlättas situationen för andratidningar och mångfalden på tidningsmarknaden kan bevaras. Mångfald är en viktig förutsättning för en allsidig nyhetsförmedling.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.