nya jobb i Härjedalen

Skriftlig fråga 2003/04:411 av Sundell, Ola (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-08
Anmäld
2003-12-08
Besvarad
2003-12-17
Svar anmält
2003-12-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga 2003/04:411

av Ola Sundell (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om nya jobb i Härjedalen

Under veckan kom det besked som många i Sveg i Härjedalen varit oroliga för under lång tid, nämligen att Härjedalens Miljöbränsle AB (Hmab), vars huvudägare är statliga Vattenfall, lägger ned verksamheten 2005. Beslutet berör framför allt drygt 70 personer som är anställda av Hmab men också ett stort antal underleverantörer. För en liten ort som Sveg är detta ett hårt slag.

Nedläggningen väcker en del frågor kring staten som företagare. Detta mot bakgrund av att budskapet från den socialdemokratiska regeringen ofta har varit att staten är en särdeles lämplig företagsägare för att staten tar ett extra stort ägaransvar. Detta ifrågasätts nu bland annat i Systembolaget och i statliga Vin & Sprit, och det har också ifrågasatts tidigare vad gäller Vattenfalls brytning av brunkol i Tyskland och nu senast har företagets mycket stora vinst diskuterats i ljuset av höga elpriser.

När statsministern nyligen besökte Östersund talade han enligt Östersundsposten om att staten "måste ta ett ansvar för situationen i Härjedalen" medan länstidningen rapporterade att statsministern inte hade några löften att ge. Jag och många med mig undrar nu vad som verkligen gäller.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se till att det kan skapas nya jobb i Härjedalen som ersättning för de som går förlorade när Hmab lägger ned?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:411 besvarad av

den 17 december

Svar på fråga 2003/04:411 om nya jobb i Härjedalen

Statsrådet Ulrica Messing

Ola Sundell har frågat näringsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att se till att det kan skapas nya jobb i Härjedalen som ersättning för dem som går förlorade när Härjedalens Miljöbränsle AB, HMAB, avvecklas. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Låt mig först säga att jag naturligtvis delar Ola Sundells oro över följderna av avvecklingen av HMAB för Härjedalens kommun och Sveg.

Det är nu viktigt att alla berörda parter deltar i arbetet med att mildra de negativa effekterna. Arbetsmarknadspolitiken har en viktig uppgift i detta arbete. Arbetsmarknadsstyrelsen har regeringens uppdrag att säkerställa att nödvändiga resurser och kompetens för arbetsmarknadspolitiska insatser styrs till de områden där de bäst behövs, till exempel orter som drabbas av större varsel. Resurserna ska fördelas utifrån regionala förutsättningar och vid behov omfördelas under pågående budgetår.

Det är också viktigt att Härjedalens kommun fortsätter att bedriva sitt framåtsyftande arbete med att utveckla näringslivet, till exempel med de framgångsrika åtgärderna inom turismen, där Härjedalen har unika förutsättningar.

Regeringen bedriver en aktiv politik för att ta till vara de olika tillväxtmöjligheter som finns i hela landet, däribland i Härjedalen. Detta gör vi i linje med den nya regionala utvecklingspolitiken som beslutades av riksdagen hösten 2001.

I den ingår bland annat även fortsättningsvis särskilda insatser för Norrlands inland. Regeringen har innevarande år anslagit 124 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Jämtlands län för allmänna regionalpolitiska åtgärder. Härjedalens kommun ingår vidare i nationellt stödområde A vilket innebär att både befintliga företag och företag som etablerar sig i området kan erhålla högsta bidrag för bland annat investeringar och sysselsättningsökning.

Härjedalens kommun ingår också i EG:s strukturfondsprogram Mål 1 Södra Skogslänsregionen vilket öppnar ytterligare möjligheter att finansiera projekt som kan stimulera näringslivsutvecklingen.

Jag vill också nämna ett centralt instrument för lokal och regional näringslivsutveckling inom den regionala utvecklingspolitiken, de regionala tillväxtprogrammen. Regeringen avser att inom kort fatta beslut om dessa, däribland programmet som utarbetats inom Jämtlands län. Jag vet också att Inlandsdelegationen, som tillsattes av regeringen för snart två år sedan, tillsammans med Härjedalens kommun arbetar mycket aktivt för att stärka näringslivet.

Jag, och regeringen i övrigt, avser att även framöver arbeta för att skapa goda förutsättningar för näringslivsutveckling på lokal och regional nivå, så även i Härjedalens kommun.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.