Nya åtgärder mot återvändande IS-krigare
Skriftlig fråga 2016/17:945 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-28
- Överlämnad
- 2017-03-01
- Anmäld
- 2017-03-02
- Svarsdatum
- 2017-03-08
- Sista svarsdatum
- 2017-03-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Minst 150 personer har återvänt till Sverige från terrorresor i Syrien eller Irak, och Säkerhetspolisen säger att det finns ett nät av IS-sympatisörer som på olika sätt arbetar med rekrytering av nya jihadister samt finansiering av terrorism. De nätverk som i dag finns blir allt större och är någorlunda väl uppbyggda. Främst handlar det om att äldre islamister uppmanar yngre att ansluta sig, enligt en Säpochef som Ekot talat med.
Med tanke på att minst 150 IS-krigare tros ha återvänt till Sverige är den trend vi ser extra allvarlig. Enbart ett fåtal av återvändarna har fått en fällande dom, och den nya lag som gjorde det straffbart att resa i syfte att begå terroristbrott (som trädde i kraft den 1 april förra året) har enbart lett till ett åtal och inte en enda fällande dom.
I vårt grannland Norge har man med anledning av terroristhotet gått ännu längre för att komma åt återvändande terrorister, men även andra som haft samröre med terrorism: Man har helt kriminaliserat samröre med terroristorganisationer.
Med hänvisning till ovanstående önskar jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Avser statsrådet och regeringen att vidta fler åtgärder för att fälla återvändande IS-terrorister för brott, och kan Norges exempel i sådana fall vara en av dessa åtgärder?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:945 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2016/17:945 av Markus Wiechel (SD) Nya åtgärder mot återvändande IS-krigare
Markus Wiechel har frågat om jag och regeringen avser att vidta fler åtgärder för att fälla återvändande IS-terrorister för brott och om Norges exempel (att kriminalisera samröre med terroristorganisationer) skulle kunna vara en av dessa åtgärder.
De som begår brott ska lagföras. På regeringens initiativ har regleringen skärpts och ett särskilt straffansvar för terrorismresor och mottagande av terrorismutbildning införts. Det är nu även straffbart att finansiera en terrorist eller en terroristorganisation. Vidare har en utredning som regeringen tillsatt bl.a. föreslagit en ny straffbestämmelse om deltagande i väpnad konflikt till stöd för en terroristorganisation. I utredningen ingick att belysa och beakta regleringen i andra nordiska länder. Betänkandet har remitterats och förslagen bereds i Regeringskansliet. Inom EU antog vi i går ett nytt terrorismdirektiv som innebär att fler terrorismrelaterade gärningar ska vara straffbara. Redan innan direktivet var färdigt tillsatte regeringen en utredning som ska föreslå de lagändringar som krävs. Därutöver har regeringen tillsatt en utredning som ska göra en översyn av hela det straffrättsliga regelverket på terrorismområdet i syfte att åstadkomma en ändamålsenlig, effektiv och överskådlig reglering.
I arbetet med att lagföra brottslingar är det avgörande att de brottsbekämpande myndigheterna på ett effektivt och rättssäkert sätt kan säkra bevisning. Regeringen har därför gett en utredare i uppdrag att analysera om hemlig dataavläsning bör införas som ett nytt straffprocessuellt tvångsmedel.
Regeringens intensiva arbete för att förebygga och motverka terrorism fortsätter. Jag kan försäkra att regeringen och jag kommer att fortsätta att följa denna fråga mycket noga.
Stockholm den 8 mars 2017
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.