Nya arbetsuppgifter i förskolan

Skriftlig fråga 2007/08:850 av Ahlberg, Ann-Christin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-26
Anmäld
2008-03-03
Besvarad
2008-03-05
Svar anmält
2008-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 februari

Fråga

2007/08:850 Nya arbetsuppgifter i förskolan

av Ann-Christin Ahlberg (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

På många håll i vårt land har situationen inom förskoleverksamheten blivit alltmer arbetstyngd. Barngrupperna har ökat och det är många gånger svårt att få extra resurser, exempelvis till barn med särskilda behov. Det kan också vara svårigheter att få vikarier vid sjukdom och ledigheter, vilket gör att den närvarande personalen får alltmer arbete att utföra.

Det är viktigt att personalen använder sin tid till pedagogiskt arbete. Det är för barnens skull som förskolan finns till och det är barnen som ska trivas och utvecklas inom förskolans ram. Personalen måste också ha rätt att känna att man har möjlighet att göra ett bra arbete med och för barnen.

Den senaste aviserade arbetsuppgiften som regeringen vill lägga på personalen på förskolan är att man ska intyga att föräldrar, som tagit ledigt för vård av barn och därmed får ersättning från Försäkringskassan, inte valt att ha sina barn i förskolan för dessa ersättningsdagar. Detta förslag har kritiserats från många håll, inte minst från representanter för Försäkringskassan och för de fackliga organisationerna.

Jag ser stora risker med att införa ett sådant åläggande på personalen. Det förs visserligen listor på barnen varje dag, men det är så lätt att sådant inte kan prioriteras när det gäller valet mellan barnens bästa och administrationen. När ordinarie personal inte är på förskolan blir det omöjligt för dem att intyga att barnet inte varit på förskolan.

Jag vill fråga om utbildningsministern har för avsikt att ta initiativ till resursförstärkning för förskolorna i och med denna nya administrativa arbetsuppgift.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:850 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 5 mars

Svar på frågorna

2007/08:850 Nya arbetsuppgifter i förskolan

2007/08:851 Satsningar på förskolan

Utbildningsminister Jan Björklund

Ann-Christin Ahlberg har frågat mig om jag har för avsikt att ta initiativ till resursförstärkning för förskolorna i och med den nya administrativa arbetsuppgiften att personalen på förskolan ska intyga när ett barn har varit frånvarande från verksamheten. Vidare har Ann-Christin Ahlberg frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta när det gäller kvalitetsarbete och pedagogisk satsning i förskolan.

Jag avser att besvara båda frågorna samtidigt.   

Den 14 februari 2008 remitterade regeringen till Lagrådet ett lagförslag som innebär att det införs en skyldighet för en förälder att, i samband med begäran om tillfällig föräldrapenning för vård av barn som inte har fyllt tolv år, med intyg eller på annat sätt styrka barnets frånvaro från förskola, familjedaghem, fritidshem respektive skola. Inom Regeringskansliet bereds nu en proposition, där de ekonomiska konsekvenserna av förslagen kommer att hanteras.   

Under det senaste årtiondet har det pedagogiska inslaget i förskolan fått en allt större betydelse. Tidig pedagogisk stimulans ökar barns förmåga och lust att lära. Inte minst gynnas barnens språkliga utveckling.

Regeringen har tidigare aviserat att förskolans pedagogiska uppdrag ska stärkas i takt med barnens utveckling. Inom Regeringskansliet pågår nu arbete med dessa frågor. Ett lekfullt lärande i förskolan kan lägga grunden för att fler barn lyckas i skolan. Därför avser regeringen att bland annat införa tydligare mål i förskolans läroplan, utöka kvalitetsgranskningen av verksamheten samt förbättra utbildningen av förskollärare med en tydlig inriktning mot förskolans behov.

Det bör säkerställas att förskolorna arbetar med en pedagogisk verksamhet som är anpassad till det enskilda barnets behov. För att säkra kvaliteten bör en tydlig uppföljning och utvärdering ske av arbetet. Statens skolverks utbildningsinspektion har bland annat som uppgift att inspektera att kommunerna följer sina skyldigheter på förskoleområdet.

Regeringen planerar nu flera förändringar av utbildningsinspektionen för att ytterligare stärka kvalitetsgranskningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.