Till innehåll på sidan

Ny polisstation i Västerås och framtida häktesverksamhet

Skriftlig fråga 2017/18:588 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-01-17
Överlämnad
2018-01-18
Anmäld
2018-01-19
Sista svarsdatum
2018-01-24
Svarsdatum
2018-01-25
Besvarad
2018-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kriminalvården har nu fattat ett definitivt beslut om att inte ersätta häktet i Västerås med ett nytt. Häktet har varit en del av det nuvarande polishuset och har nu dömts ut, och efter en incident har verksamheten varit stängd i ett par år i väntan på en lösning. Nu är det klart att Västerås, med 150 000 invånare, inte får ett nytt häkte. Det är ett dåligt beslut och kommer att fortsatt påverka kriminalvårdens och polisens medarbetare negativt. Ett häkte krävs på en stor ort med omfattande verksamhet och inte minst närhet till domstol, polisstation och åklagarkammare.

Kriminalvården vill i stället att häktet flyttas permanent till Salberga. Liberalerna har i två år krävt besked från regeringen om häktet utan att få ett tydligt svar, men nu har vi det.

Frågan om rättsväsendets verksamheter i Västerås måste belysas återigen. Polisstationen behöver också moderniseras. Det är bättre att bygga nytt än att renovera det befintliga.

När frågan om polisstation är aktuell borde regeringen ge Kriminalvården i uppdrag att titta på en lösning där ett nytt häkte kan infogas i en ny polisstation. Denna lösning har vi sett på flera håll i landet och borde även övervägas för Västerås del. Att ha ett häkte nära är viktigt resursmässigt men inte minst arbetsmiljömässigt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson;

 

Avser regeringen att vidta åtgärder för att Västerås återfår ett häkte, exempelvis som del av en ny polisstation, och när kan i så fall detta beslut fattas?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:588 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/00504/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:588 av Roger Haddad (L)
Ny polisstation i Västerås och framtida häktesverksamhet

Roger Haddad har frågat mig om regeringen avser att vidta åtgärder för att Västerås återfår ett häkte, exempelvis som del av en ny polisstation, och när i så fall detta beslut fattas. Bakgrunden till Roger Haddads fråga är att Kriminalvården den 15 januari har fattat ett beslut om att permanent flytta häktesverksamheten från Västerås till anstalten Salberga i Sala.

Inledningsvis vill jag betona att det är Kriminalvården som ansvarar för sin lokalförsörjning inom de rättsliga och ekonomiska ramar riksdag och regering bestämmer.

Av förordningen (2007:1172) med instruktion för Kriminalvården följer att häktesorganisationen ska vara utformad på så sätt att den främjar ett effektivt samarbete med övriga myndigheter inom rättsväsendet och att en lokalisering av häktena som underlättar ett sådant samarbete ska eftersträvas. Innan beslut om större förändringar i häktesorganisationen fattas ska Kriminalvården samråda med Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och de tingsrätter och länsstyrelser som berörs av verksamheten.

Kriminalvården har samrått med berörda myndigheter och utöver detta fört löpande dialog med Polismyndigheten. Efter en analys av samtliga omständigheter rörande en omlokalisering av häktesverksamheten har Kriminalvården gjort bedömningen att en flexibel och resurseffektiv häktesverksamhet av god kvalitet bäst bedrivs vid anstalten Salberga. Bl a blir det möjligt att utveckla isoleringsbrytande åtgärder ytterligare. När det nya häktet är klart kommer det enligt Kriminalvården att motsvara behovet av häktesplatser i Västmanland, vad gäller såväl häktade med som utan restriktioner.

Stockholm den 25 januari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.