ny arbetsskadeförsäkring

Skriftlig fråga 2000/01:1037 av Lindkvist, Britt-Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-09
Besvarad
2001-04-18
Anmäld
2001-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 april

Fråga 2000/01:1037

av Britt-Marie Lindkvist (s) till statsrådet Ingela Thalén om ny arbetsskadeförsäkring

Ett förslag till ny arbetsskadeförsäkring ska gå ut på remiss i maj och en proposition ska komma i höst.

LO-rapporten Ohälsans trappa redovisades den 26 mars i år. Där visas att bakom många arbetsskador ligger hård och ensidig belastning, tunga lyft och sneda och vridna arbetsställningar. Och att stress i arbetet ökar riskerna för skador mycket påtagligt. Samt att svår och långvarig sjukdom är i åldersgruppen 45@64 år ungefär fyra gånger vanligare bland arbetarkvinnor än bland manliga högre tjänstemän.

Flera studier visar att i nuvarande arbetsskadeförsäkring har män lättare att få en arbetsskada godkänd än vad kvinnor har. Speciellt har kvinnor med belastningsskador svårt att få dessa godkända. De här kvinnorna återfinns oftast inom Kommunals, Handels och Hotell och restaurangs avtalsområden.

Vilka initiativ avser ministern ta för att uppnå att den nya arbetsskadeförsäkringen blir könsneutral i bedömningen av arbetsskador?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1037 besvarad av

den 18 april

Svar på fråga 2000/01:1037 om ny arbetsskadeförsäkring

Statsrådet Ingela Thalén

Britt-Marie Lindkvist har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att uppnå att den nya arbetsskadeförsäkringen blir könsneutral vid bedömningen av arbetsskador.

För närvarande pågår arbete med en översyn av arbetsskadeförsäkringen. Bl.a. har regeringen den 5 oktober givit Riksförsäkringsverket, RFV, i uppdrag att analysera hur arbetsskadeförsäkringen fungerar i förhållande till sitt syfte för individ och samhälle. Särskild vikt ska därvid läggas på försäkringens effekter för kvinnor.

RFV ska kartlägga de problem som finns i dagens lagstiftning och tillämpning. I uppdraget ingår också att ta fram förslag till de lagändringar som kan behövas. RFV bör också undersöka möjligheterna och formerna för ett samarbete med forskare på de områden som är relevanta för arbetsskadeförsäkringens tillämpning. Uppdraget avseende arbetsskadeförsäkringens effekter, problem i handläggningen och förslag till regelförändringar har redovisats den 2 april 2001.

Utöver detta speciella uppdrag ska RFV särskilt verka för att socialförsäkringssystemen tillämpas likformigt och rättvist och utfärda de allmänna råd som fordras för tillämpningen. RFV avser att fortlöpande utöva särskild tillsyn över arbetsskadeområdet för att tillse att ärendehantering och tillämpning sker på avsett sätt.

Bevisreglerna i lagen om arbetsskadeförsäkring är för närvarande föremål för översyn. Jag har fått ett förslag till regeländring från den juristgrupp som på mitt uppdrag har utarbetat nya regler. Bevisreglerna reformeras med inriktningen att det ska bli lättare att bevisa att en skada är arbetsskada @ beviskravet sänks @ något som har betydelse för de svårbedömda skador som ofta drabbar kvinnor. Vidare ska reglerna bli enklare och tydligare.

Redan med dagens regler ska individuella hänsyn tas såväl vid bedömningen av skadligheten som vid sambandsbedömningen. Det innebär i princip att, om en kvinna och en man utsätts för samma belastning i arbetet och drabbas av samma sjukdom, kvinnan har lättare att få sin arbetsskada godkänd eftersom kvinnor har en annan konstitution än män. Det är således inte den manliga normen som gäller i arbetsskadeförsäkringen utan försäkringen tar hänsyn till individens förutsättningar. Det kan dock vara en god tanke att lyfta fram denna fråga om befintligt skick tydligare i den nya arbetsskadeförsäkringen.

Beträffande bevisreglerna pågår ett arbete som syftar till att så långt som möjligt förenkla hanteringen. Förbättringar därvidlag kommer alla försäkrade till godo men störst torde nyttan vara för dem med svårbedömda skador. Förslag till nya regler bör vara väl genomarbetade. Det är därför viktigt att man lyssnar till den juridiska och medicinska expertisen. De regeländringar som nu är under utarbetande kommer att remitteras till berörda organisationer och myndigheter för synpunkter innan vi i höst går vidare med en proposition angående förändringar i arbetsskadeförsäkringen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.