Ny älvförbindelse i Göteborg

Skriftlig fråga 2005/06:1556 av Landgren, Per (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-08
Anmäld
2006-05-08
Anmäld
2006-05-09
Besvarad
2006-05-16
Svar anmält
2006-05-16
Besvarad
2006-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 maj

Fråga 2005/06:1556 av Per Landgren (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Ny älvförbindelse i Göteborg

Götaälvsbron har varit pensionsfärdig en längre tid. Problemen med bärigheten kan rent av vara livsfarliga, då den bärande stålbalkskonstruktionen är gammal och spröd. Exempelvis får tyngre fordon inte längre köra i de yttre körfälten. Experter har uppskattat att bron är "slut" senast 2020, men årtalet är mer eller mindre gripet ur luften. Allvarliga sprickor har redan uppstått i huvudbalkarna och då är risken stor för snabba brottsförlopp.

Tingstadstunneln befinner sig även den i en kritisk status, där den ”flyter omkring i leran”. Förbindelsernas status i kombination med stort trafiktryck har lett till att det redan länge funnits ett stort behov av en ny förbindelse. En ny Götaälvsförbindelse fanns med i regeringens planer för 2002, men försvann 2004, efter krav från Miljöpartiet. En ny tunnel kostar bortåt 4 miljarder kronor men förbindelsen finns inte med i regeringens planer fram till 2015,

Infrastrukturministern har nu signalerat att hon öppnar för en förnyad diskussion om en ny älvförbindelse för biltrafiken i Göteborg. Dock räcker det inte med att endast diskutera då staten inte kan räkna med finansiering från Göteborg, som har Götaälvsbron att åtgärda.

Min fråga till ansvarigt statsråd lyder enligt följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa en statlig finansiering för en ny älvförbindelse i Göteborg?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1556 besvarad av

den 17 maj

Svar på frågorna 2005/06:1555 och 1556 om ny älvförbindelse i Göteborg

Statsrådet Ulrica Messing

Åsa Torstensson har frågat mig vad jag avser att göra för att tydliggöra för göteborgarna att löftet om en ny älvförbindelse innebär att ca 3 miljarder kronor kommer att belasta regeringens budget och att förbindelsen genomförs enligt den tidsplan som jag angett som möjlig, 2008@2009. Per Landgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa en statlig finansiering för en ny älvförbindelse i Göteborg. Jag väljer att svara på båda frågorna samtidigt.

Låt mig först förklara att det är två stora statliga vägprojekt som nu diskuteras för att lösa den svåra trafiksituationen som råder på E 6 och anslutande vägar i Göteborg. Det är dels Partihallsförbindelsen, dels Götaälvförbindelsen.

Partihallsförbindelsen ska förbinda E 20 med riksväg 45. Den kommer därmed att avsevärt avlasta E 6 söder om Tingstadstunneln. Götaälvförbindelsen ska förbinda riksväg 45 med E 6 och den kommer att direkt avlasta Tingstadstunneln. Projekten har olika funktion, men de gränsar fysiskt till varandra. Båda projekten är angelägna för att lösa dagens problem med dålig framkomlighet och säkerhet. De kommer att minska det totala trafikarbetet i området, vilket har betydelse inte minst genom att de negativa miljöeffekterna i form av buller och luftföroreningar kommer att minska.

Partihallsförbindelsen ingår i Regional infrastrukturplan för Västra Götaland (den så kallade länsplanen) och är kostnadsberäknad till ca 1 miljard kronor. Regeringen prövar för närvarande projektets tillåtlighet enligt miljöbalken. Ärendet handläggs skyndsamt i Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet. När beslut om tillåtlighet finns ska Vägverket upprätta arbetsplan enligt väglagen.

Götaälvförbindelsen ingår för närvarande inte i någon långsiktig infrastrukturplan. Vägverket har i en ansökan om regeringens tillåtlighetsprövning uppgett en beräknad kostnad på drygt 2 miljarder kronor. Min avsikt är att förnyade överväganden ska göras av projektet, inklusive finansieringen, i den kommande halvtidsrevideringen av de långsiktiga infrastrukturplanerna som jag kommer att initiera i höst.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.