Nordjobb

Skriftlig fråga 2016/17:1680 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-22
Överlämnad
2017-06-26
Anmäld
2017-06-27
Sista svarsdatum
2017-07-12
Svarsdatum
2017-07-13
Besvarad
2017-07-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Programmet Nordjobb som finansieras av bland annat Föreningen Norden och Nordiska ministerrådet arbetar med att förmedla framför allt sommarjobb till ungdomar i Norden. Det handlar främst om jobb inom hotell, servering, jordbruk, förskolor med mera. Programmet ger möjlighet att jobba i Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Färöarna, Grönland och Åland. Man hjälper även till med boende och fritidsaktiviteter.

Sedan år 1985 har 25 000 ungdomar fått denna möjlighet. Detta bidrar till ökad kunskap om språk och kultur i Norden, ökad mobilitet på den nordiska arbetsmarknaden och till rörligheten över gränserna i Norden.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är därför:

 

Avser ministern att verka för att program och projekt liknande detta ska möjliggöras i Norden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1680 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1680 av Cassandra Sundin (SD) Nordjobb

Cassandra Sundin har frågat mig om jag, som nordisk samarbetsminister, kommer att verka för att andra program och projekt som liknar Nordjobb möjliggörs i Norden.

Att öka kunskapen om nordiska språk och kulturyttringar, underlätta rörligheten på den nordiska arbetsmarknaden och skapa förutsättningar för bättre rörlighet över gränserna i Norden utgör hörnstenar i det nordiska samarbetet. Det finns i dagsläget ett flertal program och projekt som på olika sätt bidrar till att nå dessa mål. Nordjobb, som frågeställaren nämner, är ett gott exempel på ett sådant program.

Nordiska ministerrådets utbildnings- och utbytesprogram Nordplus är ett annat sådant exempel. Programmet möjliggör gränsöverskridande utbyten på olika nivåer inom utbildningssystemet och är en plattform för nätverk och projektsamarbete mellan utbildningsinstitutioner och aktörer i Norden och Baltikum. Över 10 000 personer i de nordiska och baltiska länderna drar varje år nytta av programmet som har en årlig budget på cirka 85 miljoner kronor.

Ett annat exempel är de nordisk-baltiska mobilitetsprogrammen för kultur och offentlig förvaltning samt det nordiska programmet för utbyten på tjänstemannanivå. Utöver dessa program finns även Gränshinderrådet, som är de nordiska regeringarnas samarbetsorgan för att lösa gränshinder mellan våra länder samt verka för att nya hinder inte uppstår.

Som nordisk samarbetsminister är jag angelägen om att fortsatt stödja alla program, projekt och samarbetsformat som på ett konkret sätt underlättar för människor att röra sig fritt mellan de nordiska länderna och bidrar till en ökad ömsesidig förståelse och kunskap.

Stockholm den 13 juli 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.