Till innehåll på sidan

Nordiskt ministerråd för infrastruktur och transport

Skriftlig fråga 2020/21:3457 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-08-16
Överlämnad
2021-08-16
Anmäld
2021-08-17
Besvarad
2021-08-30
Sista svarsdatum
2021-08-30
Svarsdatum
2021-08-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Norden har pågått en diskussion om behovet av att inrätta ett nordiskt ministerråd för infrastruktur och transport. Vikten av goda flöden, och gärna med grön profil, har identifierats som av stor betydelse för ländernas globala konkurrenskraft men också som ett effektivt redskap att knyta människor och företag närmare varandra. Inom Nordiska Rådet har, brett över parti- och nationsgränser, parlamentariker gett uttryck för förhoppningen att regeringarna ska komma samman för att just forma ett permanent ministerråd för dessa centrala och avgöranden områden. Några regeringar har också ställt sig positiva till tanken.

Från svensk sida har hittills åsikten framförts om tillfälliga lösningar och ad hoc-grupper. Frågan kom att debatteras i riksdagen i samband med det nordiska betänkandet i juni. En riksdagsmajoritet bestående av sex partier med endast S och MP som motståndare ställde sig då bakom motionsförslag i enlighet med vad Nordiska Rådet drivit om ett permanent ministerråd.

Vad riksdagen ställt sig bakom är: ”Samarbetet mellan de nordiska länderna behöver också stärkas på andra områden. Ett sådant exempel handlar om kommunikationer, transporter och infrastruktur som är viktiga för tillväxt och välstånd. Den här typen av investeringar är också mycket långsiktiga varför samarbete och koordinering är en styrka. Nordiska rådet har, från parlamentariskt håll i Nordiska rådet över parti-, block- och nationsgränser, gång på gång påpekat behovet av ett ministerråd för trafik-, transport- och infrastrukturfrågor. Vi beklagar att regeringen inte hörsammat detta. Det är visserligen bra att ett tillfälligt ministerråd för digitaliseringsfrågor kommit till stånd. Men detta bör endast ses som ett steg på vägen mot ett permanent ministerråd som i bredare perspektiv kan ansvara för regeringarnas samarbete också när det gäller transporter och andra infrastrukturfrågor. En välfungerande nordisk infrastruktur som baserar sig på fri rörlighet har stor betydelse för vår tillväxt, inte minst i gränsregionerna. I dag ser vi tyvärr att många för Norden viktiga frågor på detta område åsidosätts i regeringarnas samarbete.”

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Hur avser ministern att gå vidare med arbetet att tillsammans med övriga nordiska länder forma ett nordiskt ministerråd för kommunikationer, transport och infrastruktur?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3457 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/02129 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3457 av Hans Wallmark (M)
Nordiskt ministerråd för infrastruktur och transport

Hans Wallmark har frågat mig hur jag avser att gå vidare med arbetet att tillsammans med övriga nordiska länder forma ett nordiskt ministerråd för kommunikationer, transport och infrastruktur.

Väl fungerande transporter i hela landet är viktiga för människors möjligheter att ta sig till jobb och skola samt för effektiva transporter av industrins varor. Gränsöverskridande transportinfrastruktur har en stor betydelse både för tillväxt och tillgänglighet i våra respektive länder. Det är viktigt att den gränsöverskridande infrastrukturen mellan de nordiska länderna gör det attraktivt att bo och arbeta över landsgränserna, och gör det möjligt att på ett mer hållbart sätt resa respektive transportera varor mellan länderna och vidare ut i Europa.

Ett gott och nära samarbete mellan mig och mina kollegor i Norden är viktigt. Inte minst de utmaningar vi ställts inför under den rådande pandemin har visat hur värdefullt det är att kollegorna bara är ett telefonsamtal bort. Samarbetet mellan länderna fungerar bra. Jag ser mot bakgrund av hittillsvarande erfarenheter i nuläget inget behov av att återinföra en rådskonstellation under Nordiska ministerrådet.

Jag välkomnar ett fortsatt gott informellt samarbete på transportområdet och ser fram emot ett nordiskt transportministermöte under 2021.

Från regeringens sida är vi övertygade om att detta i dagsläget är den mest rationella och lämpliga formen av samarbete mellan de nordiska transportministrarna.

Stockholm den 30 augusti 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.