Nordisk asylsamordning

Skriftlig fråga 2008/09:293 av Wallmark, Hans (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-24
Anmäld
2008-11-25
Besvarad
2008-12-03
Besvarad
2008-12-04
Svar anmält
2008-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga

2008/09:293 Nordisk asylsamordning

av Hans Wallmark (m)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Vid Nordiska rådets 60:e session i Helsingfors i slutet av oktober diskuterades möjligheterna för ökad asylsamordning. I de nordiska länderna görs ibland olika bedömningar om läget i vissa områden varifrån många flyktingar kommer. Ett aktuellt exempel är Irak. Personer som inte anses ha flyktingskäl i Sverige uppges nu exempelvis söka sig till Finland där en annan bedömning görs. Ett annat läge kan innebära en omvänd situation. Det finns fördelar med samordning och en likartad hållning grannländer emellan.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att öka asyl- och flyktingsamordningen de nordiska länderna emellan?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:293 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 4 december

Svar på fråga

2008/09:293 Nordisk asylsamordning

Statsrådet Tobias Billström

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att öka asyl- och flyktingsamordningen mellan de nordiska länderna.

Den svenska regeringen eftersträvar en ökad harmonisering av asylpolitiken på EU-nivå. Sverige deltar alltså aktivt i arbetet med ett gemensamt europeiskt asylsystem med enhetliga regler. Genom en rad rättsakter har EU:s medlemsstater redan enats om gemensamma miniminormer på asylområdet, bland annat i fråga om skyddsgrunder, asylprocedurer samt mottagande av asylsökande. Detta arbete fortsätter nu.

Utgångspunkten för Sveriges del är således att en harmonisering av asylsystemen bör ske på EU-nivå, något som även visat sig påverka de nordiska stater som inte ingår i unionen. Jag är övertygad om att ett sådant gemensamt system kommer att innebära en fortsatt förbättring för dem som söker skydd i något EU-land.

Vad gäller det nordiska samarbetet bedriver regeringarna sedan 1986 ett informationsutbyte inom ramen för Nordiska samrådsgruppen på hög nivå för flyktingfrågor (NSHF). Även på myndighetsnivå bedrivs ett liknande arbete. Denna form av erfarenhetsutbyte är givetvis mycket värdefullt och bidrar till samsyn i många frågor.

Mot den här bakgrunden anser jag inte att några ytterligare åtgärder behöver vidtas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.