Nolltolerans mot barnäktenskap

Skriftlig fråga 2016/17:823 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-10
Överlämnad
2017-02-13
Anmäld
2017-02-14
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I Sverige säger vi att barn ska få vara barn, alldeles oavsett var man kommer ifrån. Barnäktenskap är redan förbjudet i svensk lag i dag, men lagen kan ge undantag åt äktenskap som ingåtts utomlands utan svensk anknytning, även för omyndiga. 

Inte sällan har barnen placerats i samma bostad som den person de påstås vara gift med. Framför allt är det unga tjejer som far illa. Redan i juni i fjol larmade Barnombudsmannen (BO) om att barnäktenskap är vanligare än man tidigare trott. Då, för åtta månader sedan, hade Migrationsverket identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna makar. Mörkertalet bedöms dock vara stort. 

Trots ett akut läge har Åsa Regnér med regeringen har inte vidtagit några åtgärder för att skydda de här flickorna. Det är en kränkning mot barns rättigheter. 

Det finns ett uppenbart behov av tydliga riktlinjer för att kommunerna ska ta tag i problematiken på ett likvärdigt sätt, och luckorna i lagstiftningen måste täppas till. 

Vi kan inte legitimera barnäktenskap i genom att godkänna vissa av dem. I Sverige accepterar vi inte att barn gifter sig. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för konkreta åtgärder för att uppnå nolltolerans mot barnäktenskap?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:823 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/00882/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:823 av Jenny Petersson (M) Nolltolerans mot barnäktenskap

Jenny Petersson har frågat mig vad jag och regeringen avser vidta för konkreta åtgärder för att uppnå nolltolerans mot barnäktenskap.

Att barn som kommer till Sverige och som uppges vara gifta får sina rättigheter tillgodosedda är en högt prioriterad fråga för mig och regeringen.

Det är inte tillåtet att ingå barn- eller tvångsäktenskap i Sverige. Barnäktenskap inskränker det enskilda barnets möjligheter att tillgodogöra sig sina mänskliga rättigheter. Det gäller såväl rätten till lek och fritid, liv och utveckling, rätten till utbildning som skydd mot våld, exploatering, övergrepp och människohandel.

Regeringen understryker att barn som befinner sig i eller kommer till Sverige inte ska vara gifta, inte betraktas som gifta och inte behandlas som gifta. Ensamkommande och asylsökande barn som kommer tillsammans med sina vårdnadshavare, ska garanteras sina rättigheter och handläggas utifrån samma principer som andra barn i liknande situation, oavsett om barnet uppges vara gift eller inte. Mot bakgrund av detta har regeringen fattat beslut om en rad åtgärder i syfte att stärka stödet och skyddet av dessa barn. Exempelvis har civil- och straffrättsliga lagändringar genomförts där en särskild utredare kommer att utses för att utvärdera dessa. Regeringen har även gett Socialstyrelsen i uppdrag att analysera socialtjänstens handläggning i ärenden som rör ensamkommande barn och barn som kommer till Sverige med vårdnadshavare och som uppges vara gifta. I uppdraget ingår att ta fram och sprida en förstärkt vägledning till kommunerna om handläggning av dessa ärenden samt ta fram och sprida information till barn som uppges vara gifta och deras närstående om gällande lagar och praxis, såsom förbud mot barn- och tvångsäktenskap, socialtjänstens uppdrag och barnets rätt till stöd och skydd.

Med anledning av dessa och andra åtgärder samt den rådande situationen avser jag följa situationen, effekten av åtgärderna och arbetet ute i kommunerna noga.

Stockholm den 22 februari 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.