NIU på Berga naturbruksgymnasium

Skriftlig fråga 2018/19:119 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-04
Överlämnad
2019-02-05
Anmäld
2019-02-06
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Runt om i Sverige finns massor av olika idrottsgymnasier som är godkända av Skolverket. Bland annat finns NIU, Nationellt godkänd idrottsutbildning, för den som vill kombinera utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund.

I Stockholms län finns den enda NIU inom ridning på Berga naturbruksgymnasium. Det är en utbildning som uppskattas av både elever och föräldrar och som tillhandahåller en unik möjlighet för ungdomar att kunna elitsatsa på en sport utan att skolgången hämmas. Efter en tillsyn av Skolinspektionen fick skolan nedslag eftersom eleverna på NIU måste ha tillgång till en egen elithäst, vilket inte anses vara förenligt med en avgiftsfri skolgång.

Ingen sport är gratis och om vi då är stelbenta vad gäller regler för idrottsrelaterade kostnader blir det i längden omöjligt att driva idrottsgymnasier när avtal med sponsorer inte täcker alla kostnader. Det är viktigt att betona att sådana avtal inte hör till det vanliga i alla sporter.

Det är som sagt positivt att ungdomar och elever kan kombinera studier och elitidrott. Det är svårt att träna ridning, skidåkning eller bandy utan hästar, skidor eller klubbor. Vi borde göra vad vi kan för att förenkla, inte försvåra, sådana upplägg.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur ser ministern på idrottsgymnasiernas möjligheter att bedriva sin verksamhet utan att stängas ned på grund av de kostnader som oundvikligen medföljer idrotten?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:119 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/

00332/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:119 av Alexandra Anstrell (M)
NIU på Berga naturbruksgymnasium

Alexandra Anstrell har frågat mig hur jag ser på idrottsgymnasiernas möjligheter att bedriva sin verksamhet utan att stängas ned på grund av de kostnader som oundvikligen medföljer idrotten.

Jag vill börja med att framhålla en avgiftsfri skolgång är en mycket viktig grundprincip för svensk skola, så viktig att det finns reglerat i skollagen. Det är således beslutat av riksdagen. En annan viktig grundprincip, reglerad i skollagen, är att alla ska, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning inom skolväsendet.

Jag och regeringen är medvetna om de problem som Alexandra Anstrell framhåller. Statens skolverk har dessutom påtalat att det behövs en översyn av dimensioneringen och organiseringen av nuvarande system när det gäller riksidrottsgymnasierna och de nationellt godkända idrottsutbildningarna. Vidare framhåller Skolverket, att det faktum att specialidrottsförbund ska tillstyrka nationellt godkända idrottsutbildningar har lett till att olika och ibland för höga krav ställs på dessa utbildningar, att de nationellt godkända idrottsutbildningarna har ökat i omfattning vilket lett till höga kostnader för kommunerna samt att fördelningen av platser mellan kvinnor och män på idrottsutbildningarna kan behöva ses över.

Det finns således risk att det finns ett flertal problem med idrottsutbildningarna och det räcker inte med enstaka ändringar i regelverket för att lösa dessa.

Idrottsutbildningarna omfattar idag sammanlagt cirka 9 000 elever varav cirka 1 000 studerar vid riksidrottsgymnasium och cirka 8 000 elever vid de nationellt godkända idrottsutbildningarna. Min och regeringens ambition är att det även framöver ska vara möjligt för elitidrottande ungdomar att kombinera elitsatsning med gymnasieutbildning. Det krävs då att dessa fungerar tillfredställande.

Stockholm den 13 februari 2019

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.