Negativa coronatest

Skriftlig fråga 2020/21:1787 av Helena Antoni (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-11
Överlämnad
2021-02-12
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 6 februari trädde nya restriktioner i kraft som innebär ett generellt inreseförbud för utländska medborgare som inte kan visa upp ett negativt covid-19-test. Det är bra att krav på negativa provsvar införs, speciellt med tanke på de nya varianterna av covid-19 som upptäckts i bland annat Sydafrika. Men efter bara några dagars erfarenhet kan vi konstatera att det har framkommit flera problem med kravet.

Dels riskerar en ny marknad för falska coronaintyg att växa fram, dels ser vi nu att endast en bråkdel av resenärerna som kommer till Sverige är utländska medborgare. 90 procent av resenärerna är svenska medborgare eller personer som av andra skäl undantas från kravet på ett negativt provsvar. Covid-19 ser ingen skillnad på nationalitet och sprids lika snabbt från en utländsk som från en svensk medborgare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att det finns en risk med att så många resenärer inte omfattas av kravet på ett negativt covid-19-test, och vad avser statsrådet i så fall att göra åt det?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1787 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:1787 av Helena Antoni (M)
Negativa coronatest

Helena Antoni har frågat mig om jag anser att det finns en risk med att så många resenärer inte omfattas av kravet på ett negativt covid-19-test och vad jag i så fall avser att göra åt det.

Regeringen har, precis som Helena Antoni nämner, beslutat om inreseförbud för utländska medborgare som inte kan visa upp ett negativt covid-19-test vid ankomsten till Sverige. Förbudet gäller oavsett från vilket land inresan sker. För att regleringen ska vara ändamålsenlig och inte medföra orimliga konsekvenser har det varit nödvändigt att göra vissa undantag från testkravet, t.ex. för att säkra leveranser av nödvändigt gods såsom vaccin, för att den gränsnära arbetspendlingen ska kunna fungera och för att barn ska kunna träffa sina föräldrar.

Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet eller testkravet då de enligt grundlagen har en ovillkorlig rätt att resa in i Sverige och inte kan bli avvisade. För svenskar som varit utomlands gäller däremot att de ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som reser in i Sverige från utlandet testar sig för covid-19 och stannar hemma i minst sju dagar efter ankomsten till Sverige. Fem dagar efter ankomsten från utlandet bör resenären enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ta ett andra test.

Regeringen fortsätter att ha en tät dialog med Folkhälsomyndigheten om det internationella smittläget och det eventuella behovet av nya åtgärder kopplade till inresor från utlandet. Sådana åtgärder kan bestå av såväl rekommendationer om t.ex. testning och isolering i samband med inresa som ändringar i förordningarna som reglerar det tillfälliga inreseförbudet. Regeringen är beredd att med mycket kort varsel vidta de åtgärder som behövs.

Stockholm den 24 februari 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.