Nedstängning av skolor

Skriftlig fråga 2020/21:2191 av Katja Nyberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-15
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Regeringen prioriterar att stänga skolorna till förmån för att hålla skidbackar öppna under sportlovet. Elever i högstadiet och gymnasiet har i snitt kunnat delta fysiskt i skolan två dagar i veckan. Men efter sportlovet är rekommendationen att all undervisning ska ske på distans med motivering att det finns en ökad risk för smittspridning. Anna Ekströms säger återkommande ”det sista vi stänger och det första vi öppnar är skolorna”. Men uppenbarligen gäller inte det i detta fall.

Vi vet att många elever som tvingas att ha distansundervisning har svårare att ta till sig kunskap, och elever som behöver extra stöd lider av förklarliga skäl ännu mer av detta. Nästan hälften av eleverna säger att deras skolresultat har försämrats och elever med behov av extra stöd får det ännu svårare att få det stöd som de har rätt till enligt skollagen.

Jag vill därför fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur motiverar ministern och regeringen ett beslut om att skidbackar hålls öppna medan skolor stängs ned?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2191 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)


Svar på fråga 2020/21:2191 av Katja Nyberg (SD)
Nedstängning av skolor

Katja Nyberg har frågat mig hur jag och regeringen motiverar ett beslut om att skidbackar hålls öppna medan skolor stängs ned.

Det stämmer att jag har sagt att skolan ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar. Skolan är avgörande för elevernas framtid. Vi vet att skolan är viktig för barns och elevers lärande, trygghet och hälsa. Därför är det, i det svåra läge som pandemin innebär, viktigt att hitta en balans mellan barns och ungas behov av och rätt till utbildning och de smittskyddsåtgärder som vidtas. Att stänga skolan helt innebär att elever under en tid går miste om sin utbildning. En sådan åtgärd skulle särskilt drabba barn i en socialt utsatt situation och elever som är i behov av särskilt stöd i sin utveckling. Skolan är dessutom en trygg plats för eleverna och det är viktigt att de får behålla den tryggheten i en tid som präglas av att deras tillvaro inte är som vanligt. Regeringen har därför arbetat för att skolan ska hållas öppen så mycket som möjligt.

Smittspridningen av covid-19 är omfattande och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gymnasieskolor delvis bedriver fjärr- eller distansundervisning under perioden 25 januari–1 april 2021. När det gäller grundskolans högstadium har det inte funnits några nationella rekommendationer om fjärr- eller distansundervisning. Däremot finns det bl. a. en möjlighet för huvudmän att, efter samråd med smittskyddsläkare, övergå till fjärr- eller distansundervisning som en åtgärd för att motverka smittspridning.

I vissa regioner har smittskyddet rekommenderat att skolor tillfälligt bör övergå till fjärr- eller distansundervisning under veckan efter sportlovet, mot bakgrund av att sannolikheten för att nya kontakter tas är större under loven. Detta gäller dock oavsett om man har rest till fjällen eller tillbringat sportlovet på sin hemort. Utomhusaktiviteter, till exempel skidåkning innebär inte en högre risk för smittspridning i sig, förutsatt att man följer rådande rekommendationer om att resa säkert och undvika trängsel. Följer man inte de rekommendationer som gäller där man befinner sig, riskerar man däremot att bidra till ökad smittspridning - oavsett om det är på en skidanläggning i fjällen eller på sin hemort.

När det gäller skidanläggningar är det på nationell nivå Folkhälsomyndigheten som utfärdar rekommendationer eller föreskrifter om smittskyddsåtgärder och som kan rekommendera regeringen vad som bör gälla. Inom respektive region kan också smittskyddsläkarna utfärda regionala rekommendationer om smittskyddsåtgärder att vidta regionalt. Att stänga en verksamhet med stöd av lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 är en mycket ingripande åtgärd. Den ska endast vidtas om andra restriktioner inte visat sig tillräckliga för att begränsa smittspridningen.

Avslutningsvis vill jag lyfta fram att förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta möjliggör att de elever som är mest sårbara kan få möjlighet till undervisning på plats i skolans lokaler, även i de fall då en skola är helt eller delvis stängd. För vissa elever som är i behov av särskilt stöd eller som av andra orsaker har svårt att delta i undervisningen hemifrån är det av mycket stor vikt att de ges denna möjlighet. Detta gäller såväl elever i grundskolan som i gymnasieskolan.

Stockholm den 24 mars 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.